Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tyhle obory jsou podle vlády perspektivní pro české hospodářství

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání vytyčila oblasti, které jsou podle ní perspektivní pro české hospodářství 21. století. Zařadila mezi ně například digitální a průmyslové technologie, životní prostředí či dopravní prostředky.

Do vybraných oblastí dále patří elektronika, pokročilé stroje, péče o zdraví, pokročilá medicína, kulturní a kreativní průmysly, zemědělství a společenské výzvy. Vláda to dnes schválila v rámci aktualizované Národní strategie inteligentní specializace, kterou jí předložil vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek.

V příštích letech by do zmíněných oblastí mělo zamířit z evropských, národních, regionálních i soukromých zdrojů zhruba 70 miliard korun.

Materiál byl předběžnou podmínkou pro čerpání evropských fondů, musí ho schválit ještě Evropská komise. Na jeho přípravě se podílely firmy i výzkumné instituce a neziskový sektor. Bělobrádkův úřad tvrdí, že by strategie měla přispět k lepší spolupráci právě mezi veřejným sektorem a podniky.

"Na základě připomínek Evropské komise jsme upřesnili oblasti výzkumu a inovací, na které se chceme zaměřit, protože zde máme velký potenciál uspět i v mezinárodní konkurenci," uvedl v tiskové zprávě Bělobrádek.

Zástupce Evropské komise Collin Wolfe z Generálního ředitelství pro regionální rozvoj letos na jaře v Praze upozornil, že Česko musí zlepšit spolupráci výzkumu a inovací s průmyslem a podnikatelskou sférou.

V ČR se ročně investuje zhruba 88 miliard korun do výzkumu a vývoje s tím, že více než polovinu představují investice soukromého sektoru. Spolupráce mezi veřejnou výzkumnou sférou a soukromou je ale malá, odhadem odborníků kolem 1,5 až dvě miliardy korun.

Témata:  vláda Pavel Bělobrádek výzkum

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy