Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Školka plná pokladů? Nejprve objevili tajnou skrýš, nyní trezor plný dokumentů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: GOPAS

Ústí nad Labem - Budova mateřské školy v Libouchci na Ústecku vydala další poklad. Loni tam objevili tajnou skrýš s osobními věcmi lidí, kteří tam žili, ale při odsunu Němců po druhé světové válce museli dům narychlo opustit. Teď tam dělníci ve zdi našli trezor plný dokumentů.

Pro většinu z nás jsou to jen staré, bezcenné dopisy, smlouvy nebo dnes už pochopitelně neplatné bankovní šeky. Jenže dokumenty mají velkou historickou cenu. Některé osobní dopisy jsou například psané rakouskouherským těsnopisem, který dnes už téměř nikdo nezná.

"Mohlo se jednat i o nějakou šifru nebo způsob psaní, aby ta pohlednice nebyla pro každého čitelná. Asi se pokusíme i tyto pohlednice přečíst a písmo vyluštit," sdělil historik Tomáš Okurka. Trezor, ze kterého teď už zbyly jen díly, byl původně schovaný ve zdi a byl pod vrstvou omítky.

V budově je dnes mateřská škola. Za války tam ale bydlela rodina tehdy teprve 12letého Rudiho Schlattner. Kvůli odsunu německých obyvatel museli ze dne na den zmizet. V domě si proto schovali osobní věci.

Loni se hlavní skrýš podařilo objevit díky tomu, že na ni po 70 letech Rudi upozornil. "Na tuto chvíli jsem čekal celý život. Neustále jsem myslel na to, abych se k těm věcem mohl zase dostat," vypověděl Rudi Schlattner při otevírání skrýše.

O trezoru se prý ale nikdy nezmínil, zřejmě o něm neměl tušení. Našel se při rekonstrukci pokoje, ve kterém je dnes třída. "Ten trezor byl po druhé světové válce evidentně otevřen, ale nebyla objevena skrytá schránka," upřesnil ředitel muzea v Ústí nad Labem Václav Houfek.

Rudi loni krátce po objevu zemřel. Dům ale poslední tajemství ještě nevydal. V trezoru byla i krabička s několika klíči. Zatím nikdo neví, kde jsou zámky, ke kterým patří.

Témata:  lidé II. světová válka Ústí nad Labem

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy