reklama

Kontroloři prověřili majetek za 1,2 miliardy korun a náklady a výnosy za více než 76 milionů korun.

Zakázku na bourání garáží na Veleslavíně za 51 milionů korun ZSMV zadalo bez soutěže. "O budovy se ale dlouhodobě nestaralo, takže když se dostaly do havarijního stavu, ZSMV se je rozhodlo zbourat," uvedl NKÚ. Zakázku zadala organizace přímo s tím, že jde o krajně naléhavý případ, který nezpůsobila a nemohla ho ani předvídat.

Podle kontrolorů ale ZSMV o špatném stavu dlouhodobě vědělo. O nedostatečné údržbě prý hovořily posudky, na jejichž základě bylo o demolici rozhodnuto. "Organizace tak měla dost času na vypsání zakázky v otevřeném řízení, ze kterého mohla vzejít pro stát výhodnější cena," píše NKÚ. Ministerstvo dnes ČTK sdělilo, že kvůli zadání zakázky podalo ZSMV už v roce 2014 trestní oznámení na svého bývalého ředitele.

ZSMV zařizuje rovněž praní prádla pro ministerstvo, v letech 2013 až 2015 za tyto služby zaplatilo více než 11,5 milionu korun. Zakázky ale podle NKÚ dělilo tak, aby se vešly do podlimitní zakázky, a nezohlednilo celkové náklady, které ročně v rámci celé republiky hradilo. "Dělení zakázek tak, aby odpovídaly podmínkám pro zakázky malého rozsahu, kontroloři odhalili i u výběru nejvýznamnějšího dodavatele právních služeb, za něž ZSMV v letech 2013 až 2015 zaplatilo téměř 3,5 milionu korun," uvedl úřad.

Psali jsme:Pochybení zjištěná NKÚ padají na předchozí vlády, brání se ministerstvo financí
 
Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že ZSMV postupovalo zcela podle zákona o veřejných zakázkách. "Vzhledem k tomu, že veřejné zakázky byly realizovány v jiném účetním období (kalendářním roce), nemělo ZSMV povinnost předpokládané hodnoty sčítat a dodrželo tak zákonný postup," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Kontroloři také prověřili využití rekreačních zařízení, která má ZSMV na starosti. Průměrně byla v letech 2013 až 2015 rekreační zařízení obsazena jen z jedné třetiny. V roce 2015 využití ubytovací kapacity narostlo na polovinu, na rozdíl od předchozích let, kdy se dařilo obsadit jen čtvrtinu lůžek. "Nárůst obsazenosti způsobilo uzavření jednoho rekreačního areálu, ale také to, že jeden z hotelů sloužil k ubytování krajanů přesídlených ze zahraničí," dodal NKÚ.

"Ubytovací kapacity ZSMV plní svůj primární účel, tedy využití za účelem školení, vzdělávání a poskytování dalších služeb pro potřeby Ministerstva vnitra. I přes omezené možnosti komerčního využití se podařilo zajistit oproti předchozím rokům jejich větší obsazenost," uvedla mluvčí ministerstva.

Zařízení služeb pro MV také nepožadovalo u osmi z 12 splatných pohledávek od dlužníků úroky z prodlení. Podle NKÚ mu trvalo neúměrně dlouho, než začalo některé dluhy vymáhat. "Například návrh na exekuční příkaz na 90 tisíc korun vydalo až 1241 dnů po nabytí právní moci platebního rozkazu," tvrdí NKÚ.