Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letoun KC-390 zkušebně létá nad Českem. Armáda možná koupí dva stroje

Ilustrační foto. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Ilustrační foto. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Odolena Voda - Nákladní vojenský letoun KC-390 brazilské společnosti Embraer dnes zkušebně létá v ČR. Jde o první z dosavadních dvou prototypů. Stroj má velký potenciál, koupit ho chce několik států.

Letoun přistál v sobotu na vodochodském letišti, dnes dopoledne byli na jeho palubě při zkušebním letu i zástupci české armády, při odpoledním letu ho bude zkoušet i český pilot.

"Kontrakt na prodej letounu už uzavřela Brazílie, celkem se má jednat o 28 letounů," řekl ředitel strategie Aera Vodochody Damiano Cotula. Zájem o desítky letounů projevily i další státy včetně ČR. Česká armáda by mohla mít dva tyto letouny, kontrakt ale není uzavřený.

Zdroj: YouTube

První prototyp letadla vzlétl loni v Brazílii, nyní poprvé letěl za Atlantik. Odlet z Česka je plánovaný na úterý dopoledne, kdy se stroj vydá do Abú Zabí, kde zůstane dva dny, poté se vrátí do Brazílie.

Na výrobním programu se podílejí čtyři země: Brazílie, ČR, Argentina a Portugalsko. Nový armádní letoun má velký potenciál. Využít ho lze pro zásobování armády, humanitární operace i další vojenské akce. Jeho náklad může vážit až 23 tun. Maximální rychlost je 860 kilometrů za hodinu. Vejde se do něj 80 vojáků nebo 64 parašutistů. Cena nového stroje se odhaduje na 85 milionů dolarů.

Témata:  Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy