Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí jaderný odpad na Vysočině? Podle Mládka může být vše jinak

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokračování průzkumu pro budoucí hlubinné úložiště jaderného odpadu ještě není definitivně omezeno na dvě oblasti na Vysočině. Stát bude dále jednat se všemi sedmi lokalitami.

ČTK to dnes oznámil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pátek uvedl, že nebude usilovat o prodloužení průzkumu ve všech oblastech a chce se soustředit na Horku a Kraví horu. Obce z oblasti Horka jsou proto připraveny podat žalobu na stát.

Ministr v pátek oznámil, že uložil Správě úložišť radioaktivních odpadů, aby dále spolupracovala s "lokalitami přístupnými dialogu", tedy Horky pod Velkým Meziříčím a Kraví horou na Žďársku.

Obce z ostatních pěti oblastí se totiž podle úřadu připojily k žalobám nevládních organizací proti rozhodnutí o průzkumu. Dnes ministerstvo sdělilo, že páteční oznámení neznamená, že by byly s konečnou platností vybrány oblasti, v nichž by měl pokračovat průzkum.

"Pouze jsem dal najevo respekt k odporu obcí pěti lokalit. I přesto ale chci 28. července jednat se zástupci obcí ze všech sedmi dosud uvažovaných lokalit, abych si bezprostředně ověřil jejich postoje a znovu je vyzval k věcnému dialogu," sdělil ministr Mládek.

Témata:  Jan Mládek jaderné palivo

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy