reklama

Fond poskytuje podporu na zmírnění dopadů hromadného propouštění, kdy o práci přijde v jedné firmě a u jejích dodavatelů a odběratelů přes 500 lidí. V minulém programovém období mezi lety 2007 až 2013 české této možnosti už jednou využilo. Finance získal projekt společnosti Unilever.

Nyní při útlumu těžby v OKD o finance požádá stát, projekt bude pak dělat úřad práce.

Ministerstvo práce propočítalo dvě varianty - propuštění 1800 a 8000 osob letos a na počátku příštího roku. V materiálech pro vládu vysvětluje, že vychází z kvalifikovaných odhadů úřadů práce pro uzavření Paskova a také pro propouštění v dole i u dodavatelů.

EGF uznává jen část technických nákladů a výdajů na dávky. Z uznaných nákladů pak proplácí 60 procent, Česko musí dodat 40 procent rozpočtu. Finance by se využily na vytvoření mobilního pracoviště úřadu práce přímo u firmy, poradenství, rekvalifikace, dotovaná pracovní místa a příspěvky na rekvalifikace a dojíždění za prací.

Ministerstvo financí uvedlo, že si resort práce musí peníze na spolufinancování zajistit v rámci schválených výdajových rozpočtových limitů.

Ministerstvo práce připravilo hned dvě varianty. Při té „pravděpodobnější" a propuštění 1800 osob by bylo potřeba celkem přes 178 milionů korun. Z toho aktivní opatření jako mobilní pracoviště s pěti zaměstnanci a dvěma poradci na devět měsíců, rekvalifikace pro 830 osob či dotovaná místa pro 150 lidí vyjdou na zhruba 50,3 milionu korun.

Takzvaná pasivní opatření jako dávky a podpory mohou u EGF představovat ale jen 35 procent rozpočtu. Z EU je tedy na ně možné získat 27,1 milionu. Celkový rozpočet projektu, na který by fond dal finance, tak může i s náklady na technickou podporu činit 80,5 milionu milionu. Z toho dvě pětiny hradí stát. Tři pětiny - tedy celkem 48,3 milionu - je možné získat z EGF.

Podle „pesimistické varianty" by na řešení situace bylo potřeba celkem 708,5 milionu korun. Mobilní pracoviště s desítkou úředníků a čtyřmi poradci, rekvalifikace pro 3320 osob či dotovaná místa pro 600 lidí by vyšla na 196,7 milionu. Rozpočet by tak mohl zahrnout pasivní opatření za 105,9 milionu, celkem by i s technickými výdaji činil přes 314,6 milionu. Z fondu by bylo možné získat 60 procent - zhruba 188,8 milionu.