Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má s námi Západ velké plány? Česko bude v budoucnu hrát klíčovou roli, naznačil Schapiro

Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro přiznává, že Turecko je pro Evropu i USA nesmírně důležité. Neméně důležitá je ale prý i Česká republika, která bude v budoucnu možná hrát klíčovou roli.

Turecký prezident Erdogan obvinil z neúspěšného pokusu o puč, který se odehrál minulý týden, Fethullaha Gülena, který žije v USA, a požaduje jeho vydání. "Máme proces pro vydávání kohokoliv, kdo je obviněn z nějakého zločinu, a budeme postupovat podle tohoto procesu. Takové jsou zákonné prostředky. V posledních 24 hodinách turecká vláda teprve poskytla dokumentaci, kterou potřebujeme, abychom ten proces mohli nastartovat," uvedl pro Český rozhlas velvyslanec Schapiro.

Tvrdía le, že prohlášení tureckých vládních představitelů, kteří z puče obvinili Spojené státy, ničemu nepomáhají. "Když lidé v Turecku hovoří takovýmto jazykem, tak to není dobré, protože prezident Obama vůbec jako první lídr hovořil ve prospěch demokraticky zvolené turecké vlády, když ještě probíhal ten pokus o převrat. Nemůžeme vůbec hovořit o tom, že by s tím USA měly cokoliv společného," dodal.

"Není žádné tajemství, že už před tímto pokusem o puč USA a mnoho dalších evropských zemí vyjadřovalo své obavy ohledně demokratických svobod v Turecku, a to samozřejmě zůstává problém. Jedním z důvodů, proč jsme my a většina dalších evropských zemí hovořily ve prospěch demokraticky zvolené vlády, je, že si ceníme demokracie, ceníme si svobody a bylo by opravdu velice nešťastné, pokud by se po tomto pokusu o puč Turecko mělo vracet zpátky do minulosti a mělo by přicházet o své demokratické svobody," zmínil dále velvyslanec.

Schapiro tvrdí, že Turecko je nesmírně důležité. "Je to silný partner, silná součást NATO a to se samozřejmě nezměnilo. Jejich důležitost v boji proti Islámskému státu je absolutně nezbytná a nemyslím si, že by existoval nějaký důvod, aby se to měnilo – ani po tom pokusu o převrat," dodal.

USA podle něj ale neztrácí zájem ani o země střední Evropy, mezi které patří i Česká republika. "Opravdu si nemyslím, že by se něco takového mělo dít. Myslím si, že se tento region naopak stává důležitějším – nacházíte se na křižovatce mezi východem a západem, severem a jihem, spolu s vašimi sousedy. Myslím, že tento region bude do budoucna jen důležitější, rozhodně ne méně důležitý," prozradil tajemně.

Témata:  Andrew Schapiro USA

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy