Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystají se další miliony pro zemědělce poškozené suchem

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Vláda by ve středu měla rozhodovat o návrhu, podle kterého by zemědělci poškození suchem dalších 600 milionů korun. Navrhlo to ministerstvo zemědělství.

Celkově by tak odškodnění mělo dosáhnout 1,2 miliardy korun. Jenom zemědělci v živočišné výrobě by měli navíc získat 500 milionů korun, uvedla dnes mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Dalších 100 milionů korun pak například pro pěstitele ovoce, zeleniny, okrasných nebo ovocných školek.

Kabinet Bohuslava Sobotky již na jaře uvolnil 300 milionů korun ze své rozpočtové rezervy, dalších 300 milionů přidalo ministerstvo. Nyní chce dát dalších 600 milionů korun samo. "Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by zemědělci mohli dostat peníze v říjnu.

Vláda na začátku června uložila Jurečkovi, aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Ministr navrhl snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, či zrušení daně z nemovitosti u orné půdy a trvalých travních porostů.

Snaží se také prosadit zvýšení vratky z pohonných hmot pro zemědělce, tzv. zelenou naftu. Vládní koalice také odsouhlasila, že v příštím a přespříštím roce osvobodí dotace do živočišné výroby od daně z příjmů. To by mělo zemědělcům přinést 2,1 miliardy korun.

Rezort letos už vyplatil chovatelům dojnic a prasnic 604 milionů korun formou mimořádné kompenzační platby. Půlka šla z Evropské unie. Podobnou pomoc přislíbila EU i nyní, nově by mělo jít o 275 milionů korun z evropských zdrojů, české ministerstvo chce stejnou sumu najít ve svém rozpočtu také. Do konce roku by podle něj měli dostat zemědělci podnikající v živočišné výrobě dalších 2,9 miliardy, z toho 900 milionů korun prostřednictvím zelené nafty, 850 milionů korun v nových dotacích pro chovatele dojnic, zbytek pak právě v kompenzacích škod za sucho.

Stát může peníze jako odškodnění za nadprůměrné sucho vyplácet díky programu, který mu předloni schválila Evropská komise. Do roku 2020 jim může poslat až 12,25 miliardy korun, které nebudou považované za nepovolenou podporu.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky Marian Jurečka zemědělci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy