Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asociace: Pokud chce vláda gastronomii dál omezovat, musí zavést také náhrady

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V případě, že vláda přikročí k dalšímu omezení stravovacích zařízení, musí podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) představit také program kompenzací. Restauratéři se už nyní potýkají s poklesem tržeb o 20 až 60 procent. Stát by měl být aktivní a s novými nařízeními by měl vyhlásit i systém podpory. ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Dosluhující vláda by měla v pátek ráno podle premiéra Andreje Babiše (ANO) schválit další opatření proti šíření covidu-19. Mohou být zásadní, řekl dnes Babiš. Česká republika by se podle serveru Seznam Zprávy mohla inspirovat v Rakousku a jako potvrzení bezinfekčnosti by se uznávalo jen dokončené očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Do restaurací, na kulturní nebo sportovní akce by se neočkovaní lidé už nedostali s negativním testem na koronavirus.

Zástupci gastronomie podle Kastnera rozumějí tomu, že epidemická situace není dobrá a vláda hledá cesty, jak šíření nákazy zpomalit či zastavit. Restauratéři jsou zároveň podle něj připraveni opatření respektovat, ale stát by se měl postarat o náhradu ztrát způsobených restrikcemi. Jednotlivé podnikatelské svazy a asociace za gastronomii se podle Kastnera spojily a o podpoře chtějí jednat na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). O schůzku žádají náměstkyni pro hospodářskou politiku a podnikání na MPO Silvanu Jirotkovou, uvedl. Reakci úřadu ČTK shání.

V souvislosti se stravovacími provozy vláda naposledy protiepidemická nařízení zpřísnila od 1. listopadu. Personál restaurací, hospod či barů musí kontrolovat, zda hosté, kteří se chtějí v podniku posadit, mají doklad o bezinfekčnosti. Za první týden, kdy opatření platilo, 70 procent restaurací zaznamenalo snížení počtu zákazníků o třetinu, polovina restaurací měla propad tržeb 20 až 40 procent. Celoroční tržby se letos propadly o 50 procent ve srovnání s předkrizovým rokem 2019. Ukázal to průzkum z konce minulého týdne, který provedla Asociace hotelů a restaurací ČR.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

10:45

Tajemství Karla Šípa. Víte, kdy se poprvé objevil na televizní obrazovce?

Karel Šíp je známou televizní osobností už desítky let, takže by divák řekl, že už nemůže mít žádná tajemství. Jedna méně známá kapitola jeho života se přitom týká právě vystupování v televizi. Víte, kdy se moderátor objevil na obrazovce poprvé? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy