Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V restauracích po rozvolnění panuje dobrá atmosféra, čeká se rostoucí návštěvnost

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V restauracích dnes v první den uvolnění vládních opatření panuje podle zjištění ČTK dobrá atmosféra, provozovatelé čekají rostoucí návštěvnost. Hodnotit ji budou schopni až s odstupem, nepředpokládají změnu ze dne na den. Na chování zákazníků navíc bude mít pravděpodobně negativní dopad vysoká inflace, upozornili.

Personál gastronomických podniků ani dalších služeb nemusí ode dneška u vstupu kontrolovat, zda mají lidé doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Opatření platilo od 22. listopadu loňského roku, před tím od 1. listopadu se mohli v restauracích posadit také zákazníci, kteří se prokázali negativním testem na koronavirus.

Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska, do které mimo jiné patří pražská restaurace Červený Jelen, dnes ČTK řekl, že v restauracích v době obědů panovala uvolněná atmosféra. "Pocitově přišlo více lidí, konkrétní čísla ale zatím nemám k dispozici," uvedl Kastner. Doplnil, že svou roli mohlo hrát také hezké počasí a vyšší teploty, kdy lidé častěji do gastronomických zařízení vyrážejí. Postupně přibývají také rezervace.

Kastner neočekává prudký nárůst návštěvnost i tak je podle něj jasné, že prvotní vlna zájmu opadne. Trvalejší oživení by se ale mohlo dostavit v průběhu března. Restauratéři budou podle něj nyní stále obezřetní, nebudou přijímat další personál či výrazně zvyšovat objemy jídel.

Plno dnes dopoledne podle zpravodajky ČTK bylo v podniku Marthy´s Kitchen na Vinohradech, lidé i personál byli dobře naladěni. Toto místo je ale oblíbené, i před uvolněním zde měli vysokou návštěvnost.

Vyšší návštěvnost v souvislosti s uvolněním očekává u svých restauračních provozů Panorama Hotel Prague, a to především u obědů, na které dříve přicházeli lidé pracující v okolí. ČTK to řekl generální ředitel hotelu Ivan Dvořák.

"Současná situace v gastronomii je značně nepřehledná," upozornila ale Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Lidé kvůli karanténám nebo i tomu, že se necítí dobře, ruší častěji než dříve rezervace, na obědy z důvodu práce z domova chodí nepravidelně. V mnohých restauracích také dál scházejí zákazníci z ciziny. Rozvolnění navíc podle Kohoutové nastalo v okamžiku, kdy většinou mladí lidé, drží tzv. suchej únor, kdy měsíc nepijí alkohol a tedy hospody nenavštěvují.

"To, že se dnes rozvolnilo, neznamená, že hospodským zmizí veškeré problémy. Leden a únor pro ně obecně znamená nejslabší měsíce roku. Vždy. Zdražují se potraviny, energie i další dodavatelské služby. Restauratéři se navíc potýkají s výpadky personálu," dodala.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

23. listopadu 2024 18:10

Podzimní počasí hlásí návrat. Velká předpověď na příští týden

Listopadová zimní epizoda skončí dneškem, nejpozději zítřkem. Nadcházející týden bude ve znamení návratu podzimního počasí, přičemž nejvyšší teploty mohou dosáhnout dvouciferných hodnot. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy