reklama

Nový singl Popelka je první ochutnávkou z nového, pátého studiového alba s názvem Kvadratura záchranného kruhu, které vychází 23. září u Universal Music. Za tvorbou videoklipu stál výtvarník Ondřej Pfeiffer, autor všech Xindlových klipů uplynulých dvou let, mezi nimiž byly například V blbým věku, Barbína a Cudzinka v tvojej zemi.

Zatímco hit Na vodě ke stejnojmennému seriálu byl optimistickou a svižnou písní, v baladě Popelka Xindl X zvážněl a představuje zcela něco nového: „Píseň i klip jsou portrétem jedné ztracené existence ve víru velkoměsta. Holky, co se snaží přesvědčit svoje okolí i sama sebe o tom, že život je jeden velký mejdan, aby maskovala vlastní samotu. Věřím, že spousta dívek a žen se v té písni najde," komentuje Xindl X nový singl.

Jak napovídá název alba Kvadratura záchranného kruhu, většinu písní spojuje pomyslně tématika vody. „Všechny písně vyprávějí příběhy topících se lidí. Ať už doslova nebo v přeneseném slova smyslu. Topících se ve vodě nebo ve vlastních problémech stejně neřešitelných jako je kvadratura kruhu," vysvětluje Xindl X a dodává: „Pojítkem mezi písněmi je pouze motiv topení se v problémech. Jinak jsem se snažil, aby deska byla náladami i tématy co nejpestřejší." 

Zdroj: YouTube

A jak probíhalo samotné nahrávání desky? "Chtěli jsme, aby nahrávka co nejvíce odrážela sound a energii naší kapely na koncertech, takže je vše hráno jen takto v pěti lidech a pěti nástrojích bez jakýchkoliv samplů či hostujících muzikantů. Pouze některé písně jsme ozdobili smyčcovými party, které na housle a kontrabas nahrál náš basista Jenda Cidlinský, jiné banjem a mandolínou, které nahrál náš pianista Dalibor Cidlinský Jr.,"vysvětluje zpěvák.

A jako bonus chystá Xind X k nové desce rovnou dvět turné. "Během října představíme desku v osmi městech na Slovensku. A dost se na to těším, protože dosud jsem na Slovensku v klubech vystupoval vždy jen sám nebo s druhým kytaristou, ale tentokrát konečně pojedeme celé turné s celou kapelou. Přehrajeme všechny písně z nové desky a druhou polovinu koncertu bude tvořit takové naše best of, " říká Xindl X.

Ale ani čeští fanoušci nebudou o turné k nové desce ochuzeni. "Další část turné bude na jaře a bude mít jedenáct zastávek převážně v Čechách a na Moravě. Na téhle části turné představíme nejen novou desku, ale taky zalovíme v archivu a oprášíme spoustu písní z první a druhé desky, které už jsme dlouho nehráli," dodává hudebník.