Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Městské divadlo Brno uvede swingový muzikál Viki kráčí za štěstím

Městské divadlo Brno, komplex budov
Městské divadlo Brno, komplex budov
Foto: mdb.cz **www.mdb.cz**

REPORTÁŽ: Brněnská skladatelská dvojice Milan Uhde-Miloš Štědroň má za sebou řadu úspěšných titulů, včetně legendárního „provázkovského“ muzikálu Balada pro banditu. Svoje nejnovější dílo, které napsali pro Městské divadlo Brno, představili na čtvrteční tiskové konferenci.

Kromě prací pro Divadlo Husa na provázku napsala brněnská dvojice proslulých autorů, Milan Uhde a Miloš Štědroň, řadu muzikálů i pro Městské divadlo Brno. Dosud to byly adaptace klasických literárních děl, podle nichž v MdB vznikly muzikály Nana, Červený a černý a Divá Bára. Nyní se jedná o původní látku, která se navíc podle Milana Uhdeho doopravdy stala.

„Je to příběh, který se odehrál na sklonku šedesátých let před mýma očima,“ popsal Milan Uhde na čtvrteční tiskové konferenci v Městském divadle Brno. Dramatik poté vyprávěl, jak v sobě příběh od šedesátých let nosil, než mu došlo, jak ho oslovuje. Společně se skladatelem Milošem Štědroněm tedy událost zpracovali do podoby swingového muzikálu, který MdB uvede příští týden v režii Juraje Nvoty.

Hlavním tématem muzikálu Viki kráčí za štěstím je podle autorů láska, která člověka může potkat v každém věku. Hlavní hrdinkou příběhu je Viki Bouzková, která žije ve spokojeném manželství, ale šťastná není. Do jejího života náhodou vstoupí zpěvák a saxofonista Marek Bašta, „muž s jiskrou“, jak ho autoři nazývají, a Viki cítí, že Marek je konečně ten pravý.

Protože skladatel Miloš Štědroň sám sebe nepovažuje za jazzmana, swingové aranže za něj vytvořil Štědroňův „kamarád ještě z doby Provázku“, Karel Cón. Výsledkem je swingový retro muzikál, který je údajně tvořen z většiny hudbou, mluveného slova uslyšíme minimum. Cón výsledný tvar přirovnal k semaforské Dobře placené procházce, která se většinou označuje za jazzovou operu.

Autorem choreografie je Jaroslav Moravčík, který s režisérem Jurajem Nvotou několikrát spolupracoval na filmech i divadelních inscenacích. Moravčík si spolupráci s režisérem pochvaloval, měl prý ve vlastní tvorbě volnou ruku. Režisér Nvota dále prozradil, že výtvarná složka inscenace je lehce inspirovaná komiksem. Uvidíme tedy například nakreslený panelák.

V hlavních rolích se představí Lucie Bergerová jako Viki Bouzková a Petr Štěpán jako Marek Bašta. V dalších rolích uvidíme Aleše Slaninu, Viktóriu Matušovovou, Jiřího Resslera, Jakuba Przebindu a další.

Premiéra muzikálu Viki kráčí za štěstím se koná 29. dubna 2017 na Hudební scéně Městského divadla Brno.

Témata:  Městské divadlo Brno muzikál Milan Uhde

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy