Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V muzikálu Městského divadla Brno se objeví Nataša Gollová i Thomas Alva Edison

Městské divadlo Brno, komplex budov
Městské divadlo Brno, komplex budov
Foto: mdb.cz **www.mdb.cz**

REPORTÁŽ: Autorská trojice Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán letos opět připravila nový muzikál napsaný speciálně pro prostor Biskupského dvora. Komediální muzikál Brněnské kolo, v němž kromě brněnských pověstí vystupuje třeba i Nataša Gollová, bude mít premiéru již tento pátek.

Městské divadlo Brno stejně jako v předchozích letech pokračuje v tradici uvádění svých inscenací pod širým nebem v romantickém prostoru Biskupského dvora. Letošní novinkou bude muzikál Brněnské kolo, který má na svědomí osvědčená trojice autorů Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán. Tým pro „biskupák“ v minulých letech napsal muzikály Mendel aneb Vzpoura hrášků, Baron Trenck a Cyril a Metoděj.

V novém komediálním muzikálu hraje roli nejslavnější brněnská legenda o koláři Birkovi, který údajně během jediného dne dokázal porazit strom, vyrobit z něj kolo a dokutálet jej z Lednice až do Brna; objeví se v něm ale i další postavy spojené s Brnem, ať už je to Nataša Gollová či Babinský. Autoři však do příběhu vnesli legendu úplně novou – podle nich je totiž „brněnské kolo“ skrytým názvem pro tajemný stroj, který v Brně tajně zkonstruoval samotný Thomas Alva Edison na konci devatenáctého století.

Jak řekl spoluautor a režisér inscenace Stanislav Slovák na včerejší tiskové konferenci v Moravském zemském muzeu, prvotní myšlenka muzikálu vznikla už před čtyřmi nebo pěti lety. Původně chtěli autoři vytvořit koláž brněnských pověstí, postupně však vznikla spíše „komediální pohádka“. Další z autorů, Petr Štěpán, upozornil, že se Brněnským kolem snaží diváky více pobavit než poučit.

Autorem hudby k muzikálu je Karel Cón, který s týmem spolupracoval i na inscenacích Baron Trenck a Mendel aneb Vzpoura hrášků. Diváci se mohou těšit na deset hudebních čísel ve formě songů, které bude živě doprovázet devítičlenný orchestr. Dramaturg Miroslav Ondra hudbu označil za „muzikálovou s odskoky do jiných hudebních vod“. Stejně jako minulé tituly autorů i tento pracuje s nadsázkou a parodií, což se odrazí i v hudbě. Můžeme tedy očekávat „odskoky“ do dechovky nebo swingu; například zmíněná legenda o Birkovi se zde odehraje jako asi osmiminutová opera ve formě divadla na divadle.

Protože jedním z popudů k uvedení inscenace je dvousté výročí Moravského zemského muzea, v příběhu se objeví i sbírkové předměty této instituce. Uslyšíme například o Mendelových spisech, především ale o nejslavnějším exponátu MZM, Věstonické venuši, která hraje zásadní roli v celém příběhu.

V hlavních rolích uvidíme sourozence Alenu, Elenu a Jana Juráčkovi, dále Michala Isteníka, Ondřeje Studénku, Jakuba Uličníka, Zdeňka Junáka, Lukáše Janotu a další. Světová premiéra muzikálu Brněnské kolo se koná v pátek 16. června 2017 na Biskupském dvoře v Brně.

Témata:  Městské divadlo Brno Michal Isteník Ladislav Kolář

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy