Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnské Městské divadlo oživí pověsti pod petropavelskými věžemi

Městské divadlo Brno, komplex budov
Městské divadlo Brno, komplex budov
Foto: mdb.cz **www.mdb.cz**

Brno – Před osmi lety vznikla tradice uvádění inscenací Městského divadla Brno v romantickém prostředí Biskupského dvora. Letos bude pod širým nebem představena nová inscenace Brněnské kolo, která vznikla přímo pro tento jedinečný prostor.

Před osmi lety začalo Městské divadlo Brno uvádět své inscenace pod širým nebem v romantickém prostředí Biskupského dvora Moravského zemského muzea. Oblíbené zpestření letních večerů je pro Brňáky stále vyhledávanější zábavou. Letos pro tento prostor vznikla zpěvohra Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou venuši.

Po autorských inscenacích Mendel aneb Vzpoura hrášků, Baron Trenck a Cyril a Metoděj vytvořilo osvědčené trio Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán zpěvohru, která má opět vztah k lokální tematice a využívá jedinečné atmosféry a historie prostředí „biskupáku“.

Brněnské kolo se dotýká historických i místních vazeb – autoři v něm totiž zpracovali příběh zřejmě nejslavnější brněnské legendy o koláři Birkovi, který údajně během jediného dne dokázal porazit strom, vyrobit z něj kolo a dokutálet je z Lednice až do Brna.

V muzikálu se objeví také řada dalších historických i legendárních postav spojených s Brnem – od Nataši Gollové až k bratrům Pospíšilům. Autoři jej však doplnili o novou legendu – podle nich je totiž „brněnské kolo“ krycí název pro tajemný stroj, zkonstruovaný tajně v Brně na konci devatenáctého století samotným Thomasem Alvou Edisonem.  

Do příběhu se dostane i instituce Moravského zemského muzea, která letos slaví dvousté výročí své existence. V budově totiž zůstane ukryta trojice dětí, které pátrají po svém zmizelém strejdovi, tajemném vědci Cajthamlovi, i dvojice grázlíků Vingl a Maňas, kteří si dělají zálusk na nejproslulejší artefakt muzea, samotnou Věstonickou venuši.

Městské divadlo Brno uvádí Brněnské kolo v režii Stanislava Slováka, se scénografií Jaroslava Milfajta, kostýmy Andrey Kučerové, projekcemi Petra Hlouška a choreografiemi Martina Packa. Hudebního nastudování se ujal autor hudby Karel Cón. V hlavních rolích se představí sourozenci Alena, Elena a Jan Juráčkovi, Michal Isteník, Ondřej Studénka, Jakub Uličník, Zdeněk Junák a další.

Světová premiéra muzikálu Brněnské kolo se koná 16. června 2017 na Biskupském dvoře v Brně.

Témata:  Městské divadlo Brno Moravské zemské muzeum Michal Isteník

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy