Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mahenově divadle hořelo, sedm lidí se při hašení zranilo

Mahenovo divadlo v Brně
Mahenovo divadlo v Brně
Foto: Facebook

Brno - Dnes v 10:30 hod z dosud neznámých důvodů začaly hořet dekorace představení Otevírání studánek Alfréda Radoka, které byly uskladněny u nákladního výtahu Mahenova divadla v Brně. Zraněno bylo sedm lidí.

„Při hašení požáru se 4 zaměstnanci divadla a 3 příslušníci Policie ČR nadýchali jedovatých zplodin hoření. K události byli povoláni zdravotníci, kteří je ošetřili na místě. Ostatní zaměstnanci ani diváci neutrpěli žádnou újmu na zdraví," uvedla k požáru v prohlášení pro EuroZprávy.cz mluvčí divadla Zuzana Žáková Klimpová.

Důvod požáru zatím není známý, podle hasičů jej mohla způsobit nedbalost.  Kulisy jsou uskladněné za divadlem ve Dvořákově ulici. Přímo do památkově chráněné budovy se dostal jen kouř, kvůli kterému hasiči evakuovali 580 lidí, zejména dětí, které sledovaly dopolední představení Ostrov pokladů.

„Zaměstnanci divadla požár začali okamžitě hasit. Přivolaní hasiči požár definitivně zlikvidovali během několika minut a zamezili jeho šíření," dodala mluvčí s tím, že večerní představení Saturnin se odehraje beze změn a v běžném hracím režimu.

Příčiny požáru se vyšetřují a způsobená škoda je v této chvíli vyčíslena na cca 250 000 Kč, škoda způsobená na plášti budovy Mahenova divadla bude vyhodnocena postupně.

Poškozené dekorace jsou z inscenace Otvírání studánek Alfréda Radoka, kterou má Národní divadlo Brno na programu znovu až na podzim. „Do té doby stihneme vyrobit nové," řekl ČTK ředitel divadla Martin Glaser. Přístřešek s kulisami odděluje od ulice jen zábradlí, v minulosti se tam už například dostali bezdomovci.

„Pro nás je to impulz řešit znovu situaci kolem dekorací," uvedl Glaser. Divadlo má podle něj externí sklady. Nyní ale nemá dost peněz na to, aby mohlo kulisy pokaždé odvézt a znovu přivézt, proto část průběžně uskladňuje pod přístřeškem za budovou. Jde o řešení staré asi 100 let. Častější transport by si podle Glasera vyžádal jednotky milionů korun ročně. Divadlo proto možná požádá město o navýšení rozpočtu.

Témata:  Městské divadlo Brno Mahenovo divadlo hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy