Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Benátkách začíná 74. ročník nejstaršího filmového festivalu, o Zlatého lva bude bojovat 21 snímků

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Benátky (Itálie) - Benátský filmový festival, který je nejstarší na světě, dnes vstupuje už do svého 74. ročníku. O Zlatého lva, hlavní festivalovou cenu pro nejlepší film, letos soutěží 21 snímků. Nově byla ustavena sekce Virtual reality. Festival potrvá do 9. září.

Prestižní soutěžní přehlídku otevře v historickém filmovém paláci projekce satirického snímku Downsizing (Zmenšování) amerického režiséra Alexandera Payna s Mattem Damonem v hlavní roli. V hlavní soutěži své nové snímky představí mimo jiné George Clooney, čínský umělec a aktivista za lidská práva Aj Wej-wej či americký režisér Darren Aronofsky.

Z herců do Benátek zavítají mnozí protagonisté uváděných filmů, například Jim Carrey, Matt Damon, Penélope Cruzová a Javier Bardem. Po 11 letech stane v čele poroty hlavní soutěže žena, americká herečka Annette Beningová.

Zlatého lva za celoživotní dílo si z města na laguně letos odvezou Jane Fondová a Robert Redford.

V rámci sekce Venice Classics, která prezentuje výběr nejlepších digitálně restaurovaných snímků uplynulého roku, bude uveden zrestaurovaný celovečerní debut Miloše Formana Černý Petr.

Témata:  filmové festivaly Itálie filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy