Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

700. výročí narozenin Karla IV.: Kde všude se slaví?

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Na dnešek připadá 700. výroční narozenin Karla IV., prvního českého krále, který byl zároveň zvolen císařem Svaté říše římské. Karel IV. se narodil 14. května 1316 v Praze. Proslul třeba založením univerzity v Praze, výstavbou Nového Města pražského, Karlova mostu nebo hradu Karlštejn, který vznikl jako bezpečné úložiště pro korunovační klenoty.

Pražský hrad vystaví mimořádně korunovační klenoty. Ty jsou většinou vystavovány pouze u příležitosti volby prezidenta. Ve Vladislavském sále je budete moci zhlédnout od neděle 15. května do 29. května. Expozice je přístupná zdarma.

Centrem oslav věnovaných Karlu IV. bude v sobotu Praha. Univerzita Karlova v Praze pořádá komentované prohlídky pražských kostelů, které jsou úzce spjaty s životem a dílem Karla IV. V Muzeu Policie ČR probíhá celá řada přednášek o Karlu IV., konkrétně 14. května to bude přednáška o Karlu IV. a Kapli sv. kříže. Na 11. hodinu je v katedrále svatého Víta naplánována slavnostní bohoslužba na počest Karla IV.

Hlavní město Praha pak pořádá celou řadu procházek po stopách Karla IV. Vstupné se neplatí. V 11. hodin začíná procházka pro děti. Další jsou na programu ve 13., 14. (s výkladem v angličtině) a v 15. hodin. Kdo by je nestihl v sobotu, bude mít šanci ještě v neděli. Začínají na Staroměstském náměstí.

Výročí narození Karla IV. je ideální příležitostí vyrazit na české hrady a zámky. Speciální program chystá třeba zámek Loučeň, kde nebude chybět ani pasování panošů. Na Křivoklátě proběhne rytířské setkání. Hrad Velhartice chystá noční prohlídky. Prohlídky s tématem Karla IV. chystá také zámek Zbiroh. Narozeninový program si na sobotu i neděli připravil také hrad Velhartice, odkud pocházel Karlův blízký přítel Bušek z Velhartic. Gotickou hudbu si můžete přijít poslechnout v sobotu na nádvoří Třeboňského zámku.

Dobové slavnosti chystá také Ostrava, probíhat budou v sobotu i v neděli na Slezskoostravském hradě. Na hradě Trosky bude od sobotního rána historický program, jehož součástí budou divadelní vystoupení, šerm, dobové tance i jarmark. Dobový jarmark bude také v Klecanech u Prahy. Prácheňské muzeum v Písku chystá muzejní noc jejíž hlavním tématem bude pochopitelně Karel IV.

Dlouhodobě probíhá celá řada výstav věnovaná Otci vlasti. Jeho život si můžete připomenou v Národním pedagogickém muzeu v Praze na Malé Straně a to od 17. 2. do 31. 12. tohoto roku.

Až do 12. června můžete navštívit výstavu Dílo Karla IV. v běhu staletí v sídle Senátu ve Valdštejnském paláci, je otevřena každý víkend. Na Kampě můžete do 25. 5. zhlédnout venkovní výstavu "Karel IV - Jaký byl?". Novoměstská radnice sídlící na náměstí pojmenovaném po slavném panovníkovi zase ukazuje vývoj medicíny od dob Karla IV. do současnosti. Výstava je přístupná do konce května.

V horní části Václavského náměstí bude do 1. června umístěna venkovní výstava Šifra Otce vlasti. V předsálí divadelního klubu Malostranské Besedy na Malostranském náměstí pak do 3. 6. probíhat výstava Karel IV. - otec vlasti. O zbožnosti, umění a vzdělanosti v dobách Karla IV. se dozvíte více v Klášteře na Slovanech. Národní technické muzeum pořádá výstavu věnovanou stavitelství v dobách Karla IV. To, jak byl Karel IV. vnímán po své smrti se dozvíte v Karolinu.

Témata:  Karel IV.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy