reklama

V letech 2013 až 2015 rozdělil SFK na podporu kinematografie téměř půl miliardy korun. Z těchto prostředků fond podpořil 320 miliony korun 169 žádostí o dotaci v oblasti výroby českých kinematografických děl. Projekty, které se ucházely o podporu, hodnotili anonymně členové Rady SFK. Hodnocení se u čtyř z dvanácti kontrolovaných výzev výrazně lišila.

"Například jeden hodnotitel dal projektu 23 bodů, zatímco jiný 97 bodů ze 100. Hodnotitelé přitom nemuseli bodování zdůvodňovat. SFK totiž teprve zpracovává manuály pro hodnocení a až v průběhu roku 2015 začal zveřejňovat komentáře k hodnocením. Podle kontrolorů měli uchazeči také nerovné podmínky, protože Rada prodloužila čtyřem žadatelům lhůty na dokončení projektu, i když podali žádost pozdě," informuje nku.cz.

Kontrola také odhalila, že dvěma příjemcům vyplatil SFK dotace celkem za 800 tisíc korun, přestože nepředložili potřebné doklady. SFK například vyplatil 500 tisíc korun příjemci ještě předtím, než od něj obdržel doklady související s dokončením projektu.

SFK poskytuje i filmové pobídky. Mezi lety 2013 až 2015 poskytl pobídky celkem 76 žadatelům za více než 923 milionů korun. Peníze alokované na filmové pobídky nemají za jeden rok přesáhnout 800 milionů korun. V roce 2015 ale vydal SFK osvědčení 84 žadatelům a alokoval pro ně téměř 1,4 miliardy korun. V osmi případech dokonce neodmítl žádosti, které byly na větší částku, než stanovuje zákon.

SFK měl u některých projektů, které podpořil, podezření na porušení rozpočtové kázně a oznámil je finančnímu úřadu. V letech 2013 až 2015 podal 27 oznámení na 23 příjemců za více než 68 milionů korun. Příjemci totiž nesplnili podmínky dotace. Přesto ale devíti z nich SFK opět poskytl podporu za téměř 32 milionů korun, což hodnotí kontroloři jako rizikové. V hospodaření SFK s dalším majetkem kontroloři nezjistili závažná pochybení.

Ze srovnání výše podpory pro filmové produkce ze strany některých zemí EU vyplývá, že největší podporu – kolem 30 % nákladů – poskytují filmařům Irsko, Nizozemsko a Bulharsko. Česká republika je na tom s 20 % stejně jako Německo, Slovensko nebo Francie.