Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před sto lety zemřel František Josef I., ve Vídní se otevírají výstavy

Vídeňská radnice (Rathaus)
Vídeňská radnice (Rathaus)
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Vídeň - V Rakousku dnes začínaj různé připomínkové akce k stému výročí smrti císaře Františka Josefa I. Ve Vídni můžete navštívit hned tři výstavy, další pak v Dolních Rakousích.

Výstavy potrvají do 21. listopadu, kdy František Josef po 68 letech na trůnu v roce 1916 zemřel.

Ve vídeňském zámku Schönbrunn, kde se císař narodil i skonal, nese výstava název Člověk a panovník. Návštěvníci se zde dozví informace o habsburském rodu, císařově dětství či manželství s Alžbětou Bavorskou známou jako Sisi.

V Muzeu císařských kočárů, které je v areálu zámku Schönbrunn, se výstava jmenuje Reprezentace a skromnost. Návštěvníci zde mohou zhlédnout nejen kočáry, ale i šatník císaře, který se takřka výhradně oblékal do uniformy, podrobnosti o jeho svatbě se Sisi, korunovaci či pohřbu. Protiklad mezi císařovým skromným osobním životem a reprezentací majestátu přibližuje výstava nazvaná Svátky a všední dny ve vídeňském Muzeu nábytku.

Čtvrtá výstava pojmenovaná Lov a volný čas se koná na někdejším dolnorakouském loveckém zámečku Niederweiden na Moravské poli.

František Josef Karel Habsburský se narodil ve Vídni 18. srpna 1830 jako syn bavorské princezny arcivévodkyně Žofie a arcivévody Františka Karla. Rakouský trůn převzal v prosinci 1848 v Olomouci z rukou svého strýce Ferdinanda I. Dobrotivého.

V roce 1854 se císař oženil se svou o osm let mladší sestřenicí Sisi, s níž měl syna Rudolfa a tři dcery. Konce první světové války a s ním spojeného rozpadu monarchie se František Josef nedožil.

Témata:  Vídeň výstavy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy