Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha plánuje i přes protesty restaurátorů vystavit Slovanskou epopej v cizině

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Slovanská epopej Alfonse Muchy poputuje na zahraniční výstavy. Město Praha nehodlá změnit plány - a to ani kvůli kritice restaurátorů. Ti se obávají, že by převoz mohl plátna poničit.

Restaurátoři žádají ministerstvo kultury, aby nedalo souhlas k vývozu této kulturní památky do zahraničí. Dopis by měl podle informací ČTK na ministerstvo dorazit dnes. Ministerstvo ale podle své mluvčí Simony Cigánkové bude moci odpovědět až poté, co podnět posoudí jeho odborníci.

S tím ale Praha nesouhlasí. „Nechat epopej cestovat považujeme za logické, neboť jejím cílem je propagovat Českou republiku a hlavní město Prahu, která je vlastníkem obrazů," tvrdí radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Restaurátoři nesouhlasí s tím, aby unikátní dílo bylo vystaveno v Číně, Japonsku a dalších zemích. Obávají se toho, že se plátna i přes nejmodernější technologické vybavení transportních boxů poškodí.

Uvedl také, že restaurátorský dohled nad plátny epopeje je trvalý a stav všech pláten je vynikající. „Alfons Mucha těžil při jejich realizaci ze svých dlouholetých zkušeností malíře divadelních kulis a opon, které musely odolávat neustálým přesunům a manipulaci, proto volil techniku vaječné tempery, která je uzpůsobena k tomu, aby byla plátna rolována na válce," uvedl radní.

„Epopej bude transportována v klimatizovaných bednách na míru a bude vystavena v jednom z nejmodernějších muzeí, které se pyšní dokonalými technickými i klimatickými podmínkami," uvedl Wolf.

Připomněl, že díla byla rolováním na válce transportována už za Muchova života například v roce 1921 do Chicaga, později do New Yorku a v novodobé historii například do Grand Palais v Paříži, Mathildenhöhe v Darmstadtu, Musea Fridericianum v Kasselu nebo Kunsthalle v Mnichově.

Témata:  Slovanská epopej Praha Ministerstvo kultury České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy