Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Film Vlny prý ukazuje prominenty roku 1967 a 1968, nikoliv disidenty

Film Vlny Jiřího Mádla Fotogalerie +3
Film Vlny Jiřího Mádla
Foto: Dawson Films

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla je aktuálně v centru pozornosti, přičemž mnozí diváci ho obdivují za jeho ztvárnění zlomových let 1967 a 1968 v Československu. Nicméně, ne všichni sdílejí tento nadšený pohled. Kritici, včetně literárního a filmového odborníka Josefa Chuchmy, mají vážné výhrady. Chuchma ve svém hodnocení pro Český rozhlas Plus upozorňuje na zásadní problém filmu.

„Bylo to, když ti samí lidé, kteří protestovali proti invazi, tak pod hlavněmi sovětských vojáků smývali protiokupační nápisy,“ popisuje v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla čelí kritice za historické nepřesnosti, přičemž literární a filmový kritik Josef Chuchma se zaměřuje na konkrétní problémy. Podle experta je filmové zpracování neadekvátní, protože „některé postavy jsou vykresleny až příliš černobíle,“ a například Milan Weiner, vedoucí Redakce mezinárodního života, byl aktivní komunista, nikoli disident, jak by se mohlo zdát. Přestože film obsahuje chyby, Chuchma by nebránil jeho promítání na středních školách, pokud by byl uveden do správného kontextu doby, jak poznamenává: „Jedna rozhlasová redakce nebyla středobodem světa, ale součástí souvislého proudu žurnalistiky, který má svůj počátek v lednu 1968.“

„Bylo mi tehdy deset let a velmi jsem to vnímal. Pamatuji si, jak nápisy ze zdí postupně mizely, ale ne pod hlavněmi. Pro mě osobně se tím realita už příliš přizpůsobuje dramatickému vyprávění,“ podotýká kritik.

Sám Chuchma přistupuje k filmu Vlny s určitým odstupem, avšak přiznává, že jeho osobní zkušenost ovlivňuje jeho pohled. Ve své kritice upozorňuje na to, že film vyvolává asociace s aktuálními problémy a tlakem cenzury, podobně jako v minulosti. Vnímá tak film jako varování, jak by situace mohla vypadat v dnešní době, a připomíná, že i mladší generace by měly být obezřetné vůči možnostem spolupráce s okupanty v krizových obdobích. Jak zdůrazňuje, „je to varování, co by mohlo nastat,“ a diváci by si měli být vědomi historických paralel.

Témata:  film Vlny Jiří Mádl

Související

Aktuálně se děje

18. září 2024 12:21

Taylor Swift vydělala Harrisové 40 000 dolarů. Stačil jeden příspěvek Trumpa

Příspěvek republikánského kandidáta Donalda Trumpa na sociálních sítích, kde vyjádřil nenávist k americké popové zpěvačce Taylor Swift, způsobil, že její fanklub přispěl na kampaň prezidentské kandidátky demokratů Kamaly Harrisové dalších 40 000 dolarů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy