reklama

Nejhorší povodně zasáhly státy Louisiana a Mississippi. V Louisianě odřízly třeba městečko Greensburg, do kterého se dostane akorát těžká technika Národní gardy. Záchranáři museli provést dva tucty záchranných operací, aby dostali uvězněné obyvatele ze zaplavených vozů, střech domů nebo dokonce ze stromu, upozornila stanice CNN.

Voda dosahovala výšky oken v přízemních patrech domů. Guvernér Louisiany John Bell Edwards už kvůli záplavám vyhlásil stav nouze. Meteorologové očekávají, že déšť ještě několik dní neustane.

Ve městě Zachary se utopil osmašedesátiletý senior. "Seděli jsme v přívěsu, koukali se na televizi a najednou se k nám začala valit voda. Šli jsme ven, on uklouzl a spadl, vtáhlo ho to pod hladinu, snažili jsme se ho zachránit, ale nešlo to," popsal CNN spolubydlící mrtvého Vernon Drummond.

Padesátiletý muž zahynul také na silnici ve farnosti St. Helena. "Jel v náklaďáku, který zřejmě smetl ze silnice prudký proud vody," popsal CNN náčelník hasičů H. Browning.

Ve městě Zachary smetl proud vody také školní autobus plný dětí. Příď zůstala pod vodou, vystrašené děti se naštěstí dostaly ven nouzových východem.

Podle odhadů spadlo přes noc v Louisianě 30 cm srážek. Řeka Tickfaw stoupla za noc o celých 6 metrů. Tisíce lidí zůstali v noci bez proudu. Stav bělosti vyhlásil kvůli povodním také sousední stát Mississippi. .