Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zažilo supercelu, ojedinělou bouřku

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Nad jihem Čech, Středočeským krajem a Vysočinou byl včera večer k vidění ojedinělý přírodní úkaz. Prohnala se tam takzvaná supercela, což je velmi vzácný typ bouřky. Navíc meteorologové takto silnou bouřku v tomto období nepamatují už roky.

Supercelu provázely blesky, krupobití a velmi silný vítr. Vidět byla v přímém přenosu i během včerejších Televizních novin. To byla ale naštěstí vzdálená pár kilometrů.

Jiné to je, když supercelu zažijete na vlastní kůži. Třeba jako Radek Pavlíčkek - byl na své chatě u Jihlavy, když se bouře přehnala. Nic podobného prý nikdy nezažil. "Zničehonic se setmělo a přišel silný vítr. Slyšeli jsme pak prasknutí - to praskl celý strom. Tady to bylo fakt o zdraví zůstávat," popsal svoji zkušenost Radek Pavlíček.

Jižní a střední Čechy a Vysočina měly tentokrát štěstí, Supercely totiž často doprovázejí tornáda. Jde přitom o velmi silnou bouři, která rotuje kolem své osy na ploše několika kilometrů a postupuje velkou rychlostí.

"Supercela vzniká při silném prouděním vzduchu. Procházela přes Jihočeský kraj, Středočeský kraj, Vysočinu a byla doprovázena silnými kroupami a přívalovými dešti," popsala tu včerejší supercelu meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

Že by se ale v tuto roční dobu objevila supercela a navíc takto silná, to meteorologové nepamatují už léta. Jde totiž o velmi ojedinělý přírodní úkaz. "Se supercelou se na území Česka moc často nesetkáváme. Ta poslední přišla v roce 2008," dodala Honsová.

Podle odborníků se absolutně nedá odhadnout, kdy se může Supercela v Česku znovu objevit. Může to prý být během pár měsíců nebo znovu až za několik let.

Počasí vůbec nebude připomínat jarní. Studená fronta, která včera přešla přes Českou republiku, přinesla výraznější ochlazení, které vydrží až do konce měsíce, kdy budou teploty podprůměrné. Silnou bouřku už očekávat nemusíme, nicméně déšť ano, a to vydatný.

V pondělí i v úterý bude oblačno až zataženo - vydatnější přeháňky se objeví na jihu a východě, pršet by mělo ale na většině našeho území, nicméně někde jen lehce. Nejvyšší denní teploty se pak budou pohybovat od 9 do 16 stupňů Celsia.

Témata:  bouře počasí bouřky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy