Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí překvapilo vědce. Česko zažívá absolutní rekordy

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Červen 2019 byl nejteplejším červnem v historii. Uvádí to data amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

V průměru teploměr v červnu ve 20. století uváděl 59,9 stupňů Fahrenheita. Globální teploty v červnu roku 2019 však byly v průměru o 1,71 stupně výše. Podle NOAA je to nejvýše v 140 letech, kdy úřad zaznamenává teploty.

Podle stanice CNN to není žádné překvapení pro ty, které sledují vývoj počasí dlouhodoběji. Devět z deseti nejžhavějších červnů se uskutečnily v letech následujících rok 2010. Minulý měsíc byl 43. po sobě jdoucím červnem, kdy rostly teploty více než v minulosti.

Též byl 414. měsícem, kdy byly zaznamenány nadprůměrné globální teploty. Od ledna do června vzrostly globální teploty o o 1,71 stupně Celsia v porovnání s průměrnou teplotou v 20. století, která byla 56,3 stupňů Celsia.

Některé regiony - Aljaška, západní Kanada, Jižní Amerika, části jižní části Afriky, Madagaskar, Nový Zéland, Mexiko, východní Asie, Atlantik a indické oceány, a Beringovo moře – v první polovině roku zaznamenaly nejvyšší teploty vůbec.

Pro některé evropské státy, Německo, Maďarsko či Rakousko byl tento červen tím vůbec nejteplejším v historii. Platí to i pro Česko. Pražské Klementinum uvedlo, že letošní červen byl nejteplejší od začátku měření v roce 1775.

Na druhou stranu většina států USA a jižní Kanada zažila mírně chladnější rok než obvykle a sice o 1,8 stupňů Celsia méně než je obvyklý průměr. Pro Austrálii byl červen jedním z nejsušších v historii.

Globální oteplování má samozřejmě dopad na ubývání ledu. V Antarktický mořský led se snížil o 8,5% v porovnání s jeho průměrným rozsahem v letech 1981-2010 a byl tedy nejmenší za červen vůbec. Rozsah arktického mořského ledu byl o 10,5% pod průměrem – druhé nejmenší rozsah za červen v historii.

Témata:  globální oteplování Česká republika teplotní rekordy počasí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.