reklama

Server cituje ze zprávy vědců, kteří se zaměřili na zkoumání struktury ještě nevyvinutého viru zika. Právě zkoumání struktury viru podle nich poskytuje poznatky důležité pro vývoj účinné antivirové léčby a vakcín. „Je tedy pravděpodobné, že nedospělá forma ziky hraje roli při infekce a šíření," uvedl profesor biologie Michael Rossmann, který se na výzkumu podílí.

Nálezy jeho skupiny by měly být publikovány v magazínu Nature Structural & Molecular Biology. „Myslím, že výsledky práce otevírají dveře, abychom mohli zkoumat proces kompletace viru," řekl Richardem Kuhn, ředitel Institutu imunologie a infekční chorob.

„Vidíme jasné rozdíly mezi strukturou nezralého viru a zralého viru. Nejen, že existují rozdíly ve vnější části konstrukce, ale i vnitřní jádro musí projít významnou změnou v průběhu zrání. Je třeba studovat tyto změny a to, proč k nim dochází,“ vysvětluje.

Zika patří do skupiny virů nazývaných flaviviry – spolu s horečkou dengue, západonilskou horečkou, žlutou zimnicí nebo japonskou a klíšťovou encefalitidou. Rossmann a Kuhn studují flaviviry už 15 let a byli první, kteří zmapovali strukturu flavivirů, počínaje virem dengue v roce 2002 a západonilské horečky v roce 2003. Právě struktura viru pravděpodobně hraje významnou úlohu při šíření onemocnění.

Přestože byl výskyt ziky před několika dny ohlášen v další zemi, konkrétně v Angole, kde byl odhalen u dvou pacientů, Světová zdravotnická organizace v listopadu oznámila, že virus již nepředstavuje globální ohrožení veřejného zdraví.

Po vypuknutí nákazy, ke které došlo v polovině roku 2015, bylo infikováno více než 1,5 milionu nakažených pacientů, a to především v Brazílii. WHO také zaznamenala více než 1600 dětí, které se narodily s těžkou vývojovou poruchou mikrocefalii, která se projevuje zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku.

Zika, která je přenášena komáry egyptskými, se objevila i v České republice. V září 2016 bylo registrováno 12 lidí nakažených virem Zika a 8 lidí s nákazou proběhlou v minulosti. V listopadu roku 2016 se počet mírně zvýšil, a to o 4 lidi nakažené virem Zika a 7 lidí s nákazou proběhlou v minulosti.