Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci varují: Studium a manželství může způsobit rakovinu

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Stockholm - Pokud máte vysokoškolský diplom a zároveň žijete s druhou osobou v manželství, pak byste měli zpozornět. Podle švédských vědců jste totiž více ohrožení rakovinou mozku, než lidé s nižším vzděláním nebo svobodní. Vyplývá to ze studie, kterou odborníci zveřejnili v magazínu Journal of Epidemiological and Community Health.

Švédští vědci přišli na nečekané souvislosti mezi studiem, manželstvím a rakovinou mozku. Použili k tomu data několika milionů Švédů a výsledek překvapil i je samotné.

Odborníci zjistili, že na rakovině mozku se určitým způsobem podílí doba, po kterou člověk studuje. Právě získávání nových informací a snaha o jejich udržení v paměti podle výsledků napomáhá rozvoji rakoviny, zejméně v případě, kdy dotyčná osoba studuje na vysoké škole.

Lidé, kteří za sebou mají alespoň tři roky vysokoškolského studie, tak mají o 20 procent vyšší šanci, že budou v budoucnu trpět tímto zákeřným a nebezpečným druhem rakoviny. Proč tomu tak je ale odborníci netuší.

Podobná situace nastává v případě manželství. Muži žijící v tomto svazku mají podle studie o 23 procent větší šanci, že se budou léčit s rakovinou mozku. Důvod je podle vědců opět nejasný.

Víme co se děje, nevíme proč

Sami vědci přiznávají, že výsledky jsou chaotické. Ačkoliv statistiky hovoří jasně, odborníkům se nedaří prokázat, že za rakovinou mozku skutečně může stát vzdělání nebo manželství.

Ani autoři studie v čele s epidemioložkou Mariou Feychtingovou ze Švédské Karolínské univerzity si nemyslí, že by tyto dva faktory byly spouštěčem, který stojí za vznikem rakoviny. Co přesně ale za ním stojí dosud neodhalili.

Pro rakovinu není důvod?

I další vědci se shodují na tom, že neexiistuje jediný důvod, který by zapřičinil, že se manželství nebo vzdělání projeví formou rakoviny. "Z biologického hlediska nevím, proč by vzdělávací nebo demografické faktory měly způsobovat riziko vzniku rakoviny," připustil podle serveru StatNews Jill Barnholtz-Sloan z Case Comprehensive Cancer Center.

V praxi tedy lze usoudit, že dle statistik mají lidé s vyšším vzděláním nebo lidé žijící v manželství větši riziko rakoviny mozku. Zároveň ale není možné prokázat, jak se tyto faktory na vzniku rakoviny podílí a podle odborníků více souvisí s doprovodnými jevy, jako například se stresem nebo špatnou ekonomickou situací, než se samotným faktem, že dotyčný studuje nebo je ženatý.

Témata:  vědci Švédsko rakovina lidé

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy