Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trápí vás rýma? Zkuste rady našich babiček

Nemoc, ilustrační fotografie
Nemoc, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Praha - Chřipkové epidemie, nachlazení či únava - to jsou aktuální témata posledních dní. Pokud vás trápí rýma, zkuste nejprve rady našich babiček.

Zkuste vynechat léky. Tedy alespoň pro začátek. Rýma jde vyléčit přírodně, bez farmaceutických výrobků. Nechte tělo, aby se s virózou samo popralo. Například horečka nám může být velmi nápomocná. Dokáže totiž zkrátit délku nachlazení a to díky tomu, že zvyšuje průtok krve a pomáhá zabíjet viry. 

Jako další bojovník proti nachlazení je tu kašel. Díky kašli bojuje tělo s hlenem. Takže je vlastně potřebný stejně jako horečka.

Pokud máte rýmu, je samozřejmé, že máte potřebu smrkat. Pozor ale na silné, až nucené smrkání. Příliš velký tlak může tlačit hleny a bakterie do uší, což následně způsobuje jen další infekci.

Odborníci doporučují jemné smrkání do hebké tkaniny (papíru). Ucpěte vždy jednu nosní dírku a jemně smrkejte tou volnou. A pak totéž udělejte s druhou nosní dírkou. Je to nenásilné vyloučení rýmy bez podráždění sliznic.

Vaše tělo už svádí imunitní boj, buďte mu tedy pomocníky. Dodržujte opravdu důkladně hygienu. Pravidelně a důkladně si myjte ruce – nevíte, kdo všechno sahal na kliky dveří a povrchy nábytku v místech, kde se pohybujete.

Další rada k nezaplacení je proplachování nosu slanou vodou. Oblíbená a hojně užívaná jogínská technika má své opodstatnění - protáhne nos a dostane z něj viry a bakterie.

Pokud budete tuto techniku zkoušet, obstarejte si opravdu kvalitní mořskou sl, kterou rozpusťte v litru vroucí vody a nechte vychladnout. Poté jen naberte trochu vody do dlaní – a vdechněte.

Slaná voda vám pomůže i při bolestech v krku. Kloktání slanou vodou pomůže uvolnit bolest v krku a zprůchodní zahleněné dutiny.

Jako další je tu inhalace. Vdechování páry zvlhčuje nosní dírky a pomáhá proti ucpanému nosu. Postup jistě znáte. Ručníkem, či tenkou dekou si zakryjte hlavu a dýchejte páru z mísy nebo hrnce, kam nalijete vroucí vodu. Nejlepší je provádět tento "rituál" 3x - 4x denně po dobu deseti minut.

Ledové obklady. Vezměte si malý ručník, který dejte přes noc do mrazáku. Ráno, popřípadě během dne jej vyjměte a přikládejte střídavě na jednu a na druhou stranu nosu.Uvidíte, jak rychle se ucpaný nos uvolní.

 

Témata:  nemoc zdraví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy