Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrůzná nemoc mění dívku (10) ve strom. Její otec si zoufá

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Dháka – Desetiletá dívka Sahana Khatanová z Bangladéše je zřejmě první ženou, která trpí vzácným nemocněním kůže. Kvůli tomu, že se nemocným na těle tvoří bradavice připomínající kůru, se pacientům říká stromoví lidé. Informuje o tom stanice BBC.

Když se na dívčině kůži před čtyřmi měsíci poprvé objevila „kůra“, její otec si starosti nedělal. Když se ale bradavice začaly šířit po celém těle, musel muž Sahanu odvést z rodné vesnice do bangladéšské metropole Dháky, aby se jí tam dostalo lékařské pomoci.

Tree man syndrome: Bark-like warts sprout from face of 10-yr girl in Bangladesh https://t.co/MtFRoQvAle pic.twitter.com/F1ABHSmHa5

— Hindustan Times (@htTweets) 31. ledna 2017

 

Po provedení testů se lékaři obávají, že může být dívenka první ženu, která je postižena takzvaným „syndromem stromového muže“. Pokud se jejich diagnóza potvrdí, stane se Sahana jedním z mála lidí na světě trpících onemocněním epidermodysplasia verruciformis.

Tato geneticky dědičná choroba zasahuje především nohy a ruce. Byla zaznamenána jen u několika málo osob, zatím se objevila pouze u mužů.

Jak píše BBC, choroba může nemocného naprosto vyřadit z běžného života. Jeden z mužů, kterému byla diagnostikována, nebyl podle stanice schopen už více než 10 let sáhnout na svou manželku a děti.

Tree man syndrome ... before and after treatment pic.twitter.com/1zxhiVnHXj

— Medicine (@medicine08) 22. prosince 2016

 

Ruce a nohy Abula Bajandara byly již zcela porostlé, což mu dodává vzhled stromu. Sedmadvacetiletý Bangladéšan už ve snaze moci opět používat ruce prošel 16 ordinací. Lékaři, kteří mu postupně bradavice chirurgicky odstraňovali, podle agentury AFP uvedli, že již brzy bude schopen opustit nemocnici. Titíž lékaři nyní provádí testy, aby zjistili, zda má Sahana stejné neobvyklé kožní onemocnění.

Její otec Mohammad Shahjahan má teď velké starosti, podobné lékařské úspěchy ale jeho obavy poněkud rozptylují. „Jsme velmi chudí. Moje dcera ztratila matku, když já bylo pouhých šest let. Opravdu doufám, že lékaři odstraní bradavice z tváře mé krásné dcery," řekl agentuře AFP.

Lékaři doufají, že Sahana bude mít méně agresivní verzi nemoci a že se tak bude moci rychleji zotavit.

Témata:  Bangladéš děti lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy