Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový přístup k hubnutí? Neexistují dobré nebo špatné potraviny, ukázal výzkum

Rohlíky, ilustrační fotografie
Rohlíky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn – Jistě to sami znáte – když chcete zhubnout, jako první omezíte sladkosti a pečivo, alespoň to světlé. Vědci teď zveřejnili studii, která naznačuje, že neexistuje žádná „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Podle vědců jde spíše o to, že každý reaguje na to, co jí, vlastním jedinečným způsobem.

Pokud před vás někdo postaví bochníku řemeslného ručně vyráběného chleba z kvásku nebo masově vyráběný bílý chléb, málokdo by pochyboval o tom, který z nich s větší pravděpodobností přispívá k obezitě.

Nová studie, o které informuje server Independent však ukazuje, že pokud jde o hubnutí, neexistuje nic jako „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Mnohem více totiž podle vědců záleží na unikátní reakci jednotlivce na různé druhy potravin.

Doktor Evan Elinav z Weizmannova institutu vědy v Izraeli, na výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy v Bostonu řekl: „Panuje představa, že nějaký chléb je lepší než ostatní. Průmyslově vyráběný chléb je vnímán jako špatný a domácí kynutý je považován za dobrý.“

Studie, na které se podílel, ale podle něj naznačuje něco jiného. „Zjistili jsme, že stejně jako u všech ostatních potravin, naše reakce na chleba jsou zcela individuální. Tento personalizovaný efekt existuje u každého jídla. Neexistuje jedna jediná dobrá nebo špatná potravina nebo nějaké super jídlo,“ vysvětluje Elinav.

Výzkumníci testovali ve studii dva různé druhy chleba na celkem 40 osobách. Výzkum ale dosud nebyl zveřejněn v žádném akademickém časopise.

Každých pět minut byla sledována jejich hladina cukru v krvi, aby se zjistilo, jak jejich tělo reaguje. Toto měření trvalo několika týdnů. Jednotlivci v obou skupinách měli nejvyšší hladinu cukru v krvi po jídle jednoho i druhého druhu chleba, ale celkový efekt těchto dvou typů na jejich hmotnost byl stejná.

To podle Elinava podporuje myšlenku, že „největším určujícím faktorem naší jedinečné reakce na potraviny je střevní mikrobiom". Navržením diety na míru pro každou osobu - na základě bakterií ve jejích střevech – je možné „normalizovat její hladinu cukru v krvi," dodal.

Jedním z důvodů pro „jo-jo efekt" – tedy stav, kdy jedinec zhubne, ale pak opět nabere váhu zpátky – jsou právě střevní mikroby, domnívá se Elinav.

Témata:  pečivo jídlo hubnutí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy