Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o Stalingrad? Deník lékaře odhaluje brutální hrůzy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peklo, tak mluvili ti, kteří přežili hrůzy bitvy o Stalingrad. Mnoho jich nebylo, Němci tehdy ztratili 300 tisíc vojáků.

Mezi těmi, kdo prožili boje, byl i lékař Ernst Müller († 93) z Gevelsbergu (Vestfálsko). Během celé doby si vedl deník, jehož výňatky přinášíme. Doktor Müller stalingradské peklo přežil. Později pracoval na univerzitní klinice v Kolíně nad Rýnem a vedl nemocnici v Gevelsbergu. Zemřel 9. července 2002. Výňatky z deníku:

26. 12. 1942: Rtuť teploměru ukazuje minus 33 stupňů Celsia. Neměl jsem žádná očekávání, nebo minimální, ale to, co jsem našel pod názvem vojenská nemocnice, mě šokovalo. Špinavá, několikapodlažní budova, z níž se po bombardování staly ruiny, je nemocnicí a v ní je tisícovka zraněných. Já se ve svém oddělení musím starat o stovky z nich, kteří za osm dní neviděli žádného lékaře.

31. 12. 1942: Tisíce zraněných čekají na sběrném místě. Vyhladovělí, vyčerpaní. Každý se snaží dostat do letadla, je to zoufalý boj o přežití, nikdo se nechce vrátit a čekat na další letadlo, o kterém nikdo neví, zda přiletí.

5. 1. 1943: Hladomor je krutý. Objevil se i kanibalismus, zoufalý pokus získat něco k jídlu.

6. 1. 1943: Je vyloučené dodržovat základy nejen chirurgie, ale všeobecně jakékoliv zdravotnické práce. Neexistuje dezinfekce, čistota, chybějí léky.

13. 1. 1943: Pane bože, ta zranění. Vojáci jsou tak vyhublí, tak unavení, že i malé zranění nakonec nezadržitelně vede k jedinému – smrti. Nemáme nic, čím bychom tento stav zvrátili.

16. 1. 1943: Nesnesitelná špína. Vši se lidem dostávají do jejich zranění, poškrábání může být katastrofální. Vojáci, kteří dnes dorazili z fronty, popisují, že Rusové zuřivě útočí, tanky mají ověšené rudými vlajkami a girlandami.

18. 1. 1943: Pohled na nás je děsivý. Jsme podivná vychrtlá a vyčerpaná stvoření s šedými propadlými tvářemi a zapadlýma očima, jiní mají tváře znetvořené a oteklé ruce a nohy.

18. 1. 1943: Naši zranění jsou vyzáblí, často po masové ztrátě krve. Leží nehybně pod zmrzlými přikrývkami. Není čím topit, vše se spálilo – dveře, stoly, skříně, židle, vše, co bylo ze dřeva, se spálilo. Hrůzné jsou důsledky omrzlin. Denně musím mnohým uřezat nohy nebo ruce.

24. 1. 1943: Boje o Stalingrad se blíží ke svému konci. Německá letadla nemohou přistát, poslední místo pro přistání bylo včera obsazeno Rusy.

3. 2. 1943: Bitva o Stalingrad skončila. Hrdinství, tragédie i absurdita.

Témata:  II. světová válka Stalingrad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy