Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavá historie: Přečtěte si 10 faktů o 1. světové válce, které jste určitě neznali

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - První světová válka často vyvolává představu strašlivé krvavé lázně a bojů v zákopech. Samozřejmě to tak bylo, ale věděli jste, kolik britských dopisů bylo doručeno na frontu? A proč v první linii nikdy nestáli generálové

Britský server BBC dal dohromady 10 překvapivých, ale pravdivých faktů o 1. světové válce, které jste zřejmě neznali.

1. Výbuch na bojišti ve Francii byl slyšen v Londýně

Zatímco v blátě a příkopech zuřila válka, velmi odlišná válka zároveň probíhala pod nohama vojáků. Skupina horníků působících v naprostém utajení kopala tunely až 30 metrů pod zemí, kde pod nepřátelskými zákopy umisťovali a odpalovali miny. Největšího úspěchu dosáhli v Messines Ridge v Belgii, kde současně v 19 podzemních tunelech vybuchlo více než 400 kilogramů výbušnin. Velká část německé přední linii byla zničena, a exploze byla slyšet až v Londýně.

2. Novináři čelili hrozbě popravy

Několik novinářů riskovalo své životy, aby informovalo o realitě války. Jak se na začátku války vláda snažila kontrolovat tok informací z první linie, měli tam novináři zakázaný přístup. Podávání zpráv o konfliktu podle názoru ministerstva války pomáhalo nepříteli. Pokud byli chyceni, čelili trestu smrti.

3. Na frontu bylo každý týden doručeno 12 milionů dopisů

Je to možná s podivem, ale trvalo jen dva dny, než byl dopis z Británie doručen na frontu ve Francii. Cesta začala v třídícím depu v Regent Parku, pak byly odeslány do zákopů. Do konce války byly doručeny dvě miliardy dopisů a 114 milionů balíků.

4. Práce pro válečné účely některým ženám obarvila kůži nažluto

Když britští muži odešli bojovat do války, více než milion žen musel zaujmout jejich místo v pracovním procesu. Pracovaly dlouhé hodiny, často ve špatných podmínkách a s nebezpečnými chemickými látkami. Ženám, které pracovaly s TNT se říkalo kanárci, protože kvůli tomu trpěly toxickou žloutenkou a jejich kůže zežloutla.

5. 1. světová válka přispěla k rozvoji plastické chirurgie

Šrapnely byly ve válce příčinou mnoha obličejových úrazů. A na rozdíl od rány způsobených kulkami mohly pokroucené kovové střepy snadno rozpárat celý obličej. Chirurg Harold Gillies tak na sebe vzal úkol pomoci obětem a propagoval rané techniky rekonstrukce obličeje.

6. Nejmladší britskému vojákovi byl 12 let

Sidneymu Lewisovi bylo pouhých 12 let, když lhal o svém věku a během první světové války vstoupil do armády. Byl jedním z tisíců dychtivých nezletilých chlapců, kteří bojovali po boku svých dospělých protějšků v přední linii. Někteří byli motivováni vlastenectvím, ale pro ostatní to byl spíše únik ze jejich bezútěšných životů.

7. 1. světová válka málem způsobila zhroucení finančního systému v Británii

Na přelomu 20. století byla Británie ekonomická velmoc, ale první globální válka na světě stála víc než předchozí boje. Například náklady na střely vypálené během 24 hodin v září 1918 představovaly téměř čtyři miliony liber.

8. Během války vznikly krevní banky

Britská armáda začala s rutinním používáním krevní transfuze při léčbě zraněných vojáků. Krev byla přenesena přímo z jedné osoby na druhou. Americký armádní lékař, kapitán Oswald Robertson, založil první krevní banku na západní frontě v roce 1917. Krev byla udržována na ledu po dobu 28 dní a poté transportována do míst, kde to bylo nejvíce potřeba.

8. Lodě byly v rámci kamufláže barveny výraznými barvami

Bylo velmi důležité chránit obchodní lodě přepravující výživu a vojenské zásoby na frontu před nepřátelskými torpédy. Norman Wilkinson, umělec a dobrovolník královského námořnictva přišel s myšlenkou malovat na lodě výrazné tvary v kontrastních barvách. Šlo o úplný opak normálního maskování, byla to oslňovací kamufláž, která měla měla zmást nepřítele, spíše než by skrývala lodě.

10. Generálové měli zakázáno od jít do první řady

Stereotypem je, že obyčejní vojáci z 1. světové války byli lvi vedení osly - neschopnými generály, kteří si odseděli válku v pohodlí, zatímco tisíce vojáků zbytečně umíraly. Ve skutečnosti mnoho generálů chtělo být blíže k boji, ale měli to zakázáno, protože by je někdo mohl zabít. Velitelé byli příliš významní a měli zkušenosti, takže by jejich ztráta byla velmi nebezpečná.

Témata:  I. světová válka Velká Británie válka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy