Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kennedyho deník: Americký prezident byl fascinován Hitlerem, považoval jej za legendu

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Deník vedený mladým Johnem F. Kennedym, který vznikl při jeho cestách po Evropě, jde do aukce. Dokument prozrazuje, jak byl americký prezident fascinovaný německým nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Píše to server stanice BBC.

Kennedy, kterému bylo v té době 28 let, předpověděl, že se „Hitler vynoří z nenávisti, která ho teď obklopuje, jako jedna z nejvýznamnějších osobností, která kdy žila“. „Měl v sobě věci, které dělají legendy,“ pokračoval.

Tento záznam Kennedy napsal v létě 1945 poté, co cestoval Bavorskem. Navštívil například Hitlerovu rezidenci Berghof  nebo Orlí hnízdo. Podle historiků jde zřejmě o jediný deník, který si 35. americký prezident vedl. Celkem 61 stran Kennedy napsal asi čtyři měsíce poté, co Hitler spáchal sebevraždu.

Napsal také, že Hitler „měl bezmezné ambice pro svou zemi, která z něho dělala hrozbu pro světový mír, ale měl kolem sebe zvláštní tajemství, které se týkalo jeho života i způsobu smrti a které bude dále žít a růst i po jeho smrti“.

„V místnosti, kde se Hitler měl setkal se svou smrti, byly spálené zdi a stopy po ohni,“ napsal po návštěvě bunkru, kde Hitler spáchal sebevraždu. „Nicméně neexistuje úplný důkaz, že tělo, které bylo zajištěno, byl Hitlerovým tělem,“ napsal si do deníku.

„Nikde v tomto deníku, nebo v některém z jeho spisů, neexistuje žádný náznak soucitu s nacistickými zločiny nebo cíli,“ uvedla majitelka deníku Deirdre Hendersonová, která pracovala jako Kennedyho výzkumná asistentka v době, kdy působil v Senátu. „JFK ho analyzoval a říká Hitler byl legendou - a Hitler je legenda. Ale není dobrou legendou. Nelze to chápat v tom smyslu, že by jej obdivoval,“ upozorňuje.

Podle ředitele aukční síně RR Bobbyho Livingstona nemají Kennedyho slova nic společného s obdivem k Hitlerově osobě a ke zlu, které představoval, ale k tajemstvím, která ho obklopovala.

Deník rovněž obsahuje myšlenky JFK o Winstonu Churchillovi, kterého podle Hendersonové označoval za svůj „idol“. Očekává se, že dokument bude vydražen za asi 200 tisíc dolarů.

Témata:  John Fidgerald Kennedy Adolf Hitler historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy