Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při stavbě metra v Římě byla objevena část nejstaršího římského akvaduktu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Jak známo, staří Římané byli výbornými staviteli a například jejich silnice se využívají dodnes. V centru italské metropole byly při budování nové linky metra objeveny zbytky zřejmě nejstaršího římského akvaduktu. To ale není vše.

Podle italských archeologů, které citoval španělský deník ABC, jde o výjimečný objev. "Zbytky akvaduktu byly objeveny při hloubení šachty metra linky C, jejíž výstavba začala před dvěma lety," uvedla archeoložka Simona Morrettaová. Dodala, že výjimečný objev se nachází v hloubce asi 20 metrů, jen kousek od slavného Kolosea.

S největší pravděpodobností jde o akvadukt Aqua Appia, který byl postaven v roce 312 před Kristem. Tento nejstarší římský akvadukt zásoboval obyvatele Říma asi 73.000 kubických metrů vody denně. Byl postaven z kvádrů vulkanického původu a v téměř celé své délce 16,5 kilometru vedl z bezpečnostních důvodů pod zemí. V 5. a 6. století byl využíván jako kanalizace.

Asi 32 metrů dlouhá část akvaduktu, která byla objevena, bude nyní demontována a kousek po kousku vyzdvihnuta na povrch, aby mohla být znovu spojena a vystavena pro veřejnost.

Kromě antického vodovodu byla nyní při stavbě římského metra objevena i hrobka z doby železné v hloubce asi 18 metrů. V ní se našlo mnoho předmětů uložených do země spolu s nebožtíky. Podle listu ABC jsou mezi nimi i zbytky jídla, respektive zvířat či drůbeže, což pomůže archeologům a historikům dokreslit obrázek o jídelníčku starých Římanů.

Témata:  Římská říše historie archeologie Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy