Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii našli rakve pěti "ztracených" arcibiskupů z Canterbury

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Jeden z odsvěcených londýnských kostelů vydal tajemství. Dělníci při opravě památky nalezli i ostatky pěti arcibiskupů z Canterbury, dosud považovaných za dávno ztracené.

Když stavbaři odstranili dlažbu v kostelu, ve kterém nyní sídlí zahradnické muzeum, nalezli vstup do prostor, které působily jako hrobka. "Objevili jsme mnoho rakví a na vrchu jedné z nich ležela zlatá koruna," řekl stanici BBC manažer stavební firmy Karl Patten.

Z koruny se podle ředitele muzea Christophera Woodwarda, kterého k nálezu přivolal telefonát dělníků, nakonec vyklubala zlatorudá arcibiskupská mitra, která v temnotě zářila.

V kryptě v bývalém farním kostele u Lambethského paláce, někdejší londýnské rezidence arcibiskupů z Canterbury, spočívalo celkem 30 rakví. Stavbaři je ponechali nedotčené, jen nad nimi nainstalovali skleněný panel, aby je mohli vidět i návštěvníci.

V jedné z rakví podle štítku spočívaly ostatky 74. arcibiskupa z Canterbury, Richarda Bancrofta, který měl vrchní dohled nad vytvořením bible krále Jakuba, což je klasický anglický překlad bible, pořízený na počátku 17. století.

U většiny rakví podle ředitele muzea dosud není zřejmé, kdo zde byl pochován. Sám kostel sehrával dvojí roli, jednak sloužil místní malé farnosti, jednak byl přílepkem k arcibiskupskému paláci. V 70. letech minulého století měl být zbořen. Muzeum, které se v něm usadilo, o existenci krypty nemělo tušení.

Témata:  Londýn Velká Británie historie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy