Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci poprvé objevili živý exemplář vzácného mlže, může měřit až 1,5 metru

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Manila - Vědci na Filipínách našli poprvé živý exemplář vzácného mořského mlže, který může dorůstat délky až jednoho a půl metru.

Měkkýš s latinským názvem Kuphus polythalamia je známý přinejmenším dvě stě let, živého se ho ale badatelům podařilo najít až nyní, a informací o jeho způsobu života je tak pořád velmi málo, informoval zpravodajský web BBC.

Černý mlž, který připomíná svým tvarem červa, tráví většinu života v bílé trubicovité schránce zabořené v bahně, ze kterého získává živiny pomocí bakterií žijící v jeho těle.

Podle nového výzkumu zveřejněného v prestižním americkém časopise Proceedings akademie věd Spojených států je pravděpodobně nejdéle žijícím dosud známým mlžem.

Schránky mlže nacházeli lidé po staletí. Poslední vědecký popis tohoto měkkýše ale pochází z 60. let 20. století. Vypracován byl přitom na základně zkoumaní špatně zachovalého mrtvého jedince.

Témata:  vědci zvířata

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy