reklama

Existují vlastně tři tábory lidí, pacientů. Ta první odmítá jakékoliv přírodní medikamenty, užívá jen řádná léčiva. Ta druhé je naprostý opak té první. Klasických léků se bojí jako čert kříže a veškeré neduhy léči pomocí bylinek. A ta třetí je vlastně kompromis té první a druhé. Občas sáhne po předepsaném léku, občas po alternativě.

Jen pro zajímavost. Například v USA a Kanadě se každoročně předepíše 4 miliardy receptů. V nich je zahrnuto více než 80 % předepsaných opiátů celého světa. V letech 1997 až 2012 počet předepsaných opiátů stoupl o 500 %. To není málo, co říkáte?

Například léky proti bolesti jsou velmi nadužívané. Jsou volně prodejně dostupné, tudíž se nemusíte obtěžovat s obstaráním lékařského předpisu. Bohužel se stává to, že lidé užívají prášky v podstatě úplně na vše.

A jak se dají nahradit některé předepisované léky?

Paracetamol

Tento lék se užívá při běžné bolesti a v současné době patří mezi nejvíce užívané léky na světě. Tvoří více než 20 % nejčastěji předepisovaných léků. Někteří je konzumují místo bonbónu. 

Pokud užíváte tento lék dlouhodobě, může se u vás objevit respirační deprese, zpomalení srdečního rytmu či poškození jater.

Zmíněný lék se dá velmi dobře nahradit tím, co máte běžně v domácnosti: zázvor, kurkuma, bobulovité ovoce, kajenský pepř, celer, třešně, tmavě zelená zelenina, ořechy. Zkuste někdy místo po pilulce okusit zázvorový čaj či thajské jídlo s kurkumou.

Léky na snížení krevního tlaku

Patří sem celá šála prášků, které jsou běžně předepisovány. Dohromady tvoří  23% z nejčastěji předepisovaných léků. Jsou to nejčastěji předepisované léky (v kombinaci) na kardiovaskulární onemocnění a krevní tlak.

Dají se taktéž velmi kvalitně nahradit, nebo minimálně doplnit. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vitamínu C (chilli papričky, petržel, tropické ovoce, tmavě zelená zelenina, tymián, brokolice), potraviny s vysokým obsahem hořčíku (čokoláda, listová zelenina, para ořechy, mandle, kešu, melasa, dýně, dýňová semínka, piniové oříšky, vlašské ořechy), potraviny s vysokým obsahem draslíku (houby, banány, tmavě zelená listová zelenina, sladké brambory, pomeranče a datle). Kokosový olej a voda s koenzymem Q10 jsou velmi účinné při snižování krevního tlaku.

Antibiotika

Jejich užití všichni velmi dobře známe. Už jen jako malé děti jsme jich vyzkoušeli jistě několik. Patří mezi 17 % nejčastěji předepisovaných léků. Přírodní zdroje antibiotik jsou :sluneční světlo (vitamin D), česnek, kokosový olej, kurkuma, potraviny s vysokým obsahem kyseliny nikotinové (vitamín B3), jako jsou losos, sardinky a ořechy, manuka červená, extrakt z olivových listů, zelený čaj, pau D’Arco, voda z růží, myrha, hroznový extrakt, Goldenseal, Mahónie cesmínolistá, oregánový olej a probiotika.

Tento článek určitě neříká, abyste zanevřeli na lékaři a dali vale lékárnám. Naopak. Zkuste jen kompromis. Kombinujte přírodu s vědou.