reklama

Server se opírá o výsledky studie, které se po dobu 30 let účastnilo více než 200 000 lékařských profesionálů. „Podle ní vede denní konzumace až pěti šálků kávy ke snížení rizika úmrtí na onemocnění srdce a mozku a také rizika sebevraždy," vysvětluje server ScienceNews.

Výsledky studie zohledňovaly i různé rizikové faktory, mezi které patří například kouření, nadváha nebo špatné stravování. Obzvláště příznivé výsledky pak byly zjištěny u nekuřáků.

Je zajímavé, že kofein, který je pro většinu lidí důvodem konzumace kávy, se na těchto výsledcích nejspíš nepodílí, protože pozitivní vliv mělo jak pití kofeinové kávy, tak i kávy bez kofeinu. Vědci se proto domnívají, že zdravotní rizika zmenšují zejména chemické složeniny obsažené v kávových bobech.

Káva ale není jen stimulantem centrálního nervového systému, ale blokuje také receptory adenosinu, významné chemické sloučeniny podílející se i na spánku, a zároveň zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu a glutamátu. Tyto reakce mohou vyvolat úzkost, nervozitu, rozrušení a dokonce výbuchy zuřivosti. Zvyšují také frekvenci srdečního tepu. Proto by se všichni, kdo trpí srdečními chorobami, měli kávy vyvarovat.

Není nic lepšího než šálek kávy, abychom během několika okamžiků odstranili únavu. Ale tento účinek rychle mizí a nastává útlum. Podle studie z roku 2012, publikované na stránkách časopisu Neuropsychopharmacology, může popíjení kávy na pracovišti snižovat produktivitu práce.

Mnozí lidé spoléhají na svůj příděl kofeinu, aby byli celý den bdělí, ale ve skutečnosti jde o takzvanou falešnou energii. Pouze jídlo může dodat organismu palivo.