Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejnebezpečnější povolání na světě? Vyhrávají popeláři i taxikáři

Dřevorubci mají nejnebezpečnější povolání na světě
Dřevorubci mají nejnebezpečnější povolání na světě
Foto: Pixabay

Říká se, že služba v armádě či u policie je nebezpečná. Podle mnohých dokonce nejvíce na světě. Věřte nebo ne, ale existují i mnohem horší povolání, a s některými z nich se setkáváme skoro denně. Vyplývá to z žebříčku, který na základě úmrtnosti sestavil americký ekonomický portál Bankrate.

10. Taxikář

Taxikáři jsou v ohrožení hned ze dvou důvodů. Nejen, že jsou denně v prozovu a mnohdy musí najezdit stovky kilometrů nebezpečnými cestami přes zaplněná velkoměsta, převáží ale i pasažéry, kteří mohou být nebezpeční. Výjimkou nejsou ani cesty do horších městských čtvrtí, kam by se duchapřítomný člověk nikdy dobrovolně nevydal. 

Úmrtnost: 18 lidí na 100 000 pracovníků

9. Elektrikář

U tohoto povolání vysoká mortalita zřejmě nijak nepřekvapí. Pozor, nejde však o klasické elektrikáře, které si zveme domů, když se nám přeálí pojistky, ale o specialisty na dráty vysokého napětí. Ti nejen že pracují s elektřinou, ale také ve výškách. Obojí má na mortalitu svůj vliv.

Úmrtnost: 19 lidí na 100 000 pracovníků

8. Řidič kamionu

A jsme opět u řidičů, tentokrát těch dálkových. Ti se na rozdíl od taxikářů nemusí denně prohánět zastavěnými městy, místo toho ale stráví mnoho hodin na dálnicích a rychlostních silnicích v kabině mnohatunových kolosů.

Úmrtnost: 25 lidí na 100 000 pracovníků

7. Ocelář

Pracovníci se železem a ocelí tvoří další rizikovou skupinu. Nezřídka pracují s roztavenými kovy ve špinavých zaprášených prostorách a riziko úrazu je zde stejně vysoké, jako nebezpečí nadýchání se splodin a další faktory mající vliv na zdraví člověka.

Úmrtnost: 25 lidí na 100 000 pracovníků

6. Zemědělec

Tohle bude možná pro leckoho překvapením. I přesto, že moderní farmářské technologie činí práci na polích bezpečnější, dlouhé hodiny a blízký kontakt s těžkými stroji si stále žádají vysokou daň.

Úmrtnost: 27 lidí na 100 000 pracovníků

5. Popelář

Zaměstnanci pracující s odpadem málokdy přijdou do styku s něčím hezkým. Nehody se jim mohou stát nejen v souvislosti s těžkými stroji nebo popelnicemi, ale i v kontaktu s odpadem samotným

Úmrtnost: 36 lidí na 100 000 pracovníků

4. Pokrývač

Práce ve výškách je vždy riziková. Nejnebezpečnější z nich je práce pokrývačů, kteří nejen že se musí umět pohybovat na nerovných terénech ve výškách, ale i mistrně pracovat. Není proto překvapivé, že největší mortalitu způsobují pády ze střech.

Úmrtnost: 47 lidí na 100 000 pracovníků

3. Pilot

Ačkoliv je letecká doprava tou nejbezpečnější na světě a piloti za své rizikové povolání dostávají patřičně vysoké mzdy, chyby se stávají, a zde znamená každá větší chyba smrt.

Úmrtnost: 64 lidí na 100 000 pracovníků

2. Rybář

Tak tohle jste asi nečekali. Málokoho by napadlo, že práce rybáře je jakýmkoliv způsobem nebezpečná. Odmyslete si ale poklidné muškování na břehu jezera a vžijte se do kůže námořníka, který den co den vyráží na lov v rybářské bárce a pro nějž je každodenním chlebem rozbouřené moře či oceán. Paradoxně v tomto oboru nejsou natolik vysoké platy, aby si mohli rybáři dovolit bezpečnější lodě či kvalitnější vybavení.

Úmrtnost: 81 lidí na 100 000 pracovníků

1. Dřevorubec

A tady je vítěz smutného žebříčku. Věřte nebo ne, ale povolání dřevorubce je opravdu tím nejnebezpečnějším. Prakticky vše, s čím během své práce přijdou do styku, je totiž může připravit o život. Motorové pily, těžké dřevorubecké stroje, masivní tahače a dalši vozidla, i samotné stromy. Stejně jako vysoké počty úmrtí jsou v rámci této práce vysoké i případy zranění.

Úmrtnost: 110 lidí na 100 000 pracovníků

Témata:  zaměstnání dřevorubci práce

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy