Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lepra jako skrytý zabiják? Malomocenství svými příznaky děsilo Evropu stejně jako mor

Čtyřiadvacetiletý muž trpící malomocenstvím
Čtyřiadvacetiletý muž trpící malomocenstvím
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Mor versus lepra? Není vítěze ani poraženého, protože se jedná o naprosto srovnatelné soupeře. Oba zasáhli Evropu, obou se lidé po staletí báli, a oba zabíjeli ve velkém.

Lepra, nebo - li také malomocenství, je chronické infekční onemocnění, které postihuje kůži, sliznice a nervy a to hlavně na končetinách a v obličeji. Nemoc často probíhá bez příznaků a není nakažlivá, vyjma kožní formy vytvářející vředy, která je velmi nakažlivá.

Malomocenství je často spojováno s odpadáním kusů kůže. Za určitých okolností opravdu může dojít k rozvinutí destruktivní formy nemoci, která napadá ve velkém Schwannovy buňky a makrofágy v nervové soustavě. Ničí tak lidský imunitní systém a způsobuje znetvořeniny na končetinách a na obličeji

Tato nemoc děsila Evropu naprosto srovnatelně jako mor. Byla popsána již ve starověku, v Egyptě a v Indii. Do Evropy se dostala začátkem našeho letopočtu, a nejvíce byla rozšířena za křižáckých válek. 

Lepra se také nazývá jako Hansenova choroba. Přezdívá se jí tak na počest norského lékaře Hansena, který v roce 1873 izoloval původce onemocnění. Lepra se stala jedním z prvních onemocnění, u kterých byl prokázán původce.

Nemoc přitom v historii není ničím novým. Nejstarší zmínka o lepře pochází z období cca 1500 př. n. l., nejstarší tělesné pozůstatky vykazující jasné známky tohoto onemocnění sahají až do 4. tisíciletí př. n. l.

Navzdory faktu, že se lepra zkoumá již více než sto let, cesta přenosu onemocnění není pořád zcela objasněna. Ví se, že její výskyt je výrazně vyšší v oblastech se špatnými hygienickými podmínkami a špinavou pitnou vodou. 

V našem pásmu se nemusíte bát. Nemoc je velmi málo infekční, přenáší se pouze při dlouhodobém blízkém kontaktu s nemocným a naštěstí většina lidí (95%) má přirozenou imunitu vůči vzniku onemocnění.

Mor a lepra by si mohli podat ruce. Jejich vážnost je totiž naprosto srovnatelná. Mor je taktéž velmi závažné infekční onemocnění způsobené bakterií. Tato bakterie přežívá v trávicím traktu krysí blechy, proto dochází k přenosu nákazy při pomnožení zablešených hlodavců v okolí lidských obydlí.

V minulosti proběhlo v Evropě několik morových epidemií (stejně jako u lepry), v Česku to byly tři velké epidemie, které si vyžádaly mnoho lidských obětí. V současnosti se mor vyskytuje pouze v několika endemických oblastech. Jedná se hlavně o oblasti stepí a lesů, přičemž se vyskytuje se jak v tropickém, tak i ve studeném pásmu.

Odhaduje se, že v minulosti na nemoc zemřelo více než 5 milionů lidí. Dnes Světová zdravotnická organizace eviduje přes půl milionu nakažených lidí, počet nově nakažených ale rapidně přibývá. Ročně je registrováno kolem 250 000 nových případů za rok, přičemž léčba pomocí specifických antibiotika trvá 6–12 měsíců, někdy i několik let.

Témata:  nemoc lepra

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy