Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci boří mýtus: I mírné popíjení alkoholu škodí

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Američtí vědci přišli s novou studií, která se nebude líbit občasným konzumentům alkoholických nápojů. I mírné popíjení totiž způsobuje atrofie mozku, které mají vliv na paměť člověka.

Vědci si položili otázku, zda i mírné popíjení alkoholu může mít neblahý vliv na lidský mozek. Některé vědecké studie totiž podporovaly myšlenku, že občasné popíjení může být naopak zdraví prospěšné, a to konkrétně pro naše srdce. S výsledky studie přišel americký server The Washington Post. 

Studie se účastnilo na 550 dospělých po dobu 30 let. Průměrný věk účastníků studie byl na začátku 43 let a v průběhu studie se jim pravidelně zkoumala míra konzumace alkoholu a jejich kognitivní výkonnost. 

Žádný z účastníků výzkumu nebyl závislý na alkoholu. Testování ukázalo, že lidé, kteří pili nejvíc během sledovaných třech dekádách, zaznamenali největší pokles kognitivních funkcí (prostřednictvím těchto funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkony, patří mezi ně paměť, koncentrace, pozornost či řečové funkce). Ten je zapříčiněn úbytkem buněk v oblasti mozku, která je zodpovědná za paměť a učení. Procesu se říká hipokampální atrofie. 

Důležitým poznatkem však je, že i u umírněných konzumentů alkoholických nápojů je velké riziko atrofií mozku. Byla u nich vypozorována třikrát větší šance, že u nich dojde k poškození mozku, než u těch, kteří si alkohol nedopřávají vůbec. Výzkumníci nenašli ani jeden pozitivní účinek konzumace alkoholu na lidský mozek, a to ani v případě opravdu svátečních pijáků. 

Podle současných měřítek se v americké společnosti považuje za "mírnou konzumaci alkoholu" jeden drink denně pro ženy a dva pro muže. Takovým drinkem může být třetinka piva nebo dvojka vína. 

Většina účastníků výzkumu byli muži. Data, která vědci vyhodnotily, vycházejí z dotazníků, jež museli účastníci vyplnit. Ke změnám v mozku mohli dle vědců samozřejmě přispět i jiné faktory, než samotná konzumace alkoholických nápojů. 

Témata:  alkohol vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy