Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachrání lidské vlasy před přírodními katastrofami?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: rubikonpr.cz

Podle nového australského výzkumu by mohly vlasy být řešením přírodních katastrof, jako jsou ropné skvrny. Darovali byste vlasy na záchranu života v moři?

V současné době se k úklidu úniků ropy a podobných látek užívají různorodé chemicky vyrobené materiály. Nejen, že tyto produkty nejsou vhodné pro životní prostředí, jsou také nákladné na výrobu. Většinou se jedná o různé polymery plastů.

Znečištění mořské vody se v poslední době média hodně věnují. A s tím vyplula na povrch otázka, jak moc tyto nástroje pomáhají v úklidu a jestli to spíše nezhoršují. Podle serveru Science Alert napadlo skupinku australských vědců, že vlasy by se mohly stát řešením tohoto problému.

Podle Rebeccy Pagnucco, která je studentkou univerzity v Sydney, jsou vlasy přirozenými absorbenty. Vlas je prý schopný vsáknout tří až devítinásobné množství své váhy v oleji. Tuto schopnost lze vidět ve chvíli, kdy si člověk nějakou dobu neumyje vlasy – ty jsou pak mastné. Maz z pokožky se vsákne do vláken vlasů.

Tuto schopnost by bylo vhodné využít k absorpci olejů, jako je například ropa a její produkty. Dlouhé vlasy jsou však velmi ceněné jako materiál, z něhož se vyrábějí paruky. Nedá se předpokládat, že by se jich výrobci vzali. Oproti tomu vlasy, které zůstanou po ostříhání ležet na podlaze kadeřnického salonu, jsou v současné době bez využití.

Salony a holičství tyto krátké vlasy shromažďují a vyhazují, takže z nich neplyne vůbec žádný užitek. Užití k čištění chemického odpadu by tedy vlasům dalo novou funkci. Navíc by šlo vlasy využít několikrát, protože po umytí jsou schopny olej opět vsáknout.

Pagnuco tvrdí, že je velice důležité najít šetrnější způsob, jak se s těmito odpady vyrovnat. Do této doby byly navrhovány vlna a bavlna, které olej také dokážou absorbovat. Vlna a bavlna mají však primární užití v textilním průmyslu. Vlasy by tedy byly mnohem praktičtější a levnější.

Témata:  vlasy životní prostředí odpady

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy