Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí bolestivé operace? Lékaři mají novou léčebnou metodu

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Čeští vědci se podílejí na mezinárodním výzkumu, jehož cílem je začít využívat ultrazvuk na likvidaci rakovinných nádorů v mozku, játrech či ledvinách. Znamenalo by to revoluci v medicíně.

Pokud se záměr vědců povede, půjde doslova o medicínskou revoluci. Nebylo by totiž nutné žádné vrtání do lebky ani prořezávání tkání skalpelem až k nádoru, který je třeba vybrat. Informoval o tom deník Právo.

Tyto náročné a složité zákroky by nahradilo použití ultrazvukových vln, které by nádor v těle doslova uvařily. Programátoři z Brna spolu s lékaři z univerzity v anglickém Oxfordu nyní hledají nejvhodnější způsob využití těchto vln.

Nový způsob léčby je založen na výpočtech a vysláni ultrazvukových vln na přesné místo, kdy sám počítač navrhne lékaři varianty, jak postupovat. Lékař následně zvolí nejvhodnější řešení a zařízení odvede svou práci, sdělil deníku Právo Jiří Jaroš z brněnského Vysokého učení technického. 

Pro takto zvolený postup je nutné dokonale zvládnout simulaci šíření ultrazvukové vlny, v čemž patří brněnští programátoři mezi světovou špičku. Lékař si však nejprve udělá snímky nádoru pacienta na počítačovém tomografu a počítač je až poté vyhodnotí a provede simulaci, tedy navrhne lékaři varianty, kam a jak správně vlnu nasměrovat, aby nádor vypálila.

Počítač také oznámí, nakolik bude každá z těchto variant úspěšná. Lékař z nich zvolí tu nejlepší. Programátoři se ale zabývají jen tím, jak se ultrazvuk šíří v lidském těle. Nyní se i přesto využívá například pro odstraňování myomů v děloze a testuje se i při léčbě prostaty. Lékaři v Oxfordu ho použili už i na odstranění nádorů ledvin. Pacient je při tomto zákroku ponořen do nádrže s vodou, pod kterou je umístěn vysílač.

Úspěšná byla polovina zákroků, při druhé polovině vlna neodvedla svou práci dokonale, a to pravděpodobně proto, že tito lidé měli hrubší tukovou vrstvu kolem ledvin. Lékaři proto požádali vědce z Brna o pomoc se zdokonalováním svého počítačového simulačního programu, aby bylo zacílení vlny co možná nejpřesněji.

Právě přesnost je životně důležitá. Netrefit se dokonale do nádoru v ledvině je něco jiného než v mozku, kde může mít tato nepřesnost nedozírné následky, vysvětlil Jaroš. Na další vylepšení programu podle svých slov ale potřebuje se svým týmem ještě přibližně dva roky.

Témata:  vědci lékaři operace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy