Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cítíte v práci velký stres? Zkuste šéfovi přednést tento návrh

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cítíte se v práci ve stresu? Zkuste šéfovi navrhnout, že by vám měl dávat přestávky na hraní videoher. Pokud se bude bránit, řekněte mu, že to radí vědci. A vymýšlet si nebudete.

Podle vědců je prý mnohem lepší zahrát si o pauze videohru, než kdybyste se odstřihli od technologie a zkoušeli klasické relaxační činnosti. Toto jim prý potvrzují výsledky jejich nové studie.

Věci využili úkol na počítači, který měl vyčerpat kognitivní schopnosti účastníků. Ti pak dostali pět minut na to, aby si odpočinuli. K odpočinku byli rozdělení do tří skupin. První skupinka seděla bez telefonu či počítače a odpočívala.

Druhá skupina se účastnila relaxační aktivity pod vedením odborníka. Zbytek účastníků si hrál videohru s názvem Sushi Cat. V průběhu experimentu vědci testovali jejich stresové hodnoty a celkovou náladu, měřili také jejich kognitivní výkony.

Podle výsledků studie se ti, kteří nehráli hru, cítili méně soustředění a kvůli tomu se také cítili ve stresu. Lidé, kteří relaxovali, se cítili méně ve stresu, než ti bez činnosti. Ovšem pouze ti, kteří hráli hru, se po přestávce cítili odpočinutí a lépe.

Michael Rupp, který se na pokusu podílel, serveru Independent sdělil: „Často se snažíme za den udělat co nejvíce práce, ale možná je efektivnější udělat si trochu času na odpočinek. Lidé by si měli vyhradit čas na zajímavou a příjemnou aktivitu, například videohru, aby se cítili lépe.“

A to je názor vědců. Možná v budoucnu přibude kromě pauzy na oběd ještě pravidelná přestávka na Candy Crush či jinou populární hru.

Témata:  počítačové hry práce PC hry zaměstnání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy