Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připijme si! Podle vědců nám alkohol pomáhá

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pokud se potřebujete naučit na důležitou zkoušku, po pilném studiu si dejte dvě skleničky vína. Ráno se vzbudíte a informace budete chrlit jednu za druhou. Naznačuje to alespoň nová studie britských vědců. Ti provedli podobný test na několika desítkách účastníků. Jak dopadl?

Pít nebo nepít? Výzkumů o alkoholu se provedlo nekonečné množství, podle některých občasná sklenka neublíží, jiné vám řeknou, že i doušek vína denně vám poškozuje mozek. Pro milovníky alkoholu je tu ale nová dobrá zpráva. Podle studie, která byla publikována v magazínu Scientific Reports nám pití alkoholu pomáhá uchovat v paměti znalosti, které jsme se naučili předtím.

Učíte se jazyky, čeká vás důležitý test ze znalostí nebo se jen něco potřebujete naučit nazpaměť? Pak si dejte jeden dva panáky a můžete být v klidu. Alkohol by vám měl pomoci v zapamatování si nových informací, které jste se právě naučili. Až vystřízlivíte, informaci byste měli mít stále uloženou v hlavě. 

I když vám vědci jistě nedoporučí, abyste se zpili do němoty každý večer, jistou toleranci k alkoholu připouštějí. Tým vědců z University of Exter ve Velké Británii provedli výzkum, který potvrdil něco, s čím už počítaly některé starší studie. Tentokrát byl ale proveden nikoliv v laboratorních podmínkách, ale přímo v terénu. Účastníci se tak doma opíjeli, a následně byli testováni. 

"Náš výzkum ukázal kromě toho, že ti, co pijí alkohol, si lépe pamatují to, co se naučili, také skutečnost, že čím víc toho vypili, tím silnější byl účinek," uvádí Celia Morganová z týmu vědců. Než si objednáte basičku piv před vaším dalším zkouškovým obdobím, raději se podívejte na detailnější výsledky celé studie. Po několika nápojích už mozek přestává přijímat nové informace, místo toho dochází k upevnění těch informací, které jste se naučili předtím. Pokud tak spoléháte na to, že vám při učení pomůže vypití několika skleniček vína, jste na omylu. 

Experiment podstoupilo 88 "společenských pijáků", kteří se museli před konzumací alkoholu naučit nazpaměť několik slovních informací. Poté byli náhodně rozřazeni do dvou skupin. Jedna skupina si mohla dopřát alkoholu co jim bylo libo, průměrně jeden účastník vypil dvě skleničky vína, druhá skupina se alkoholu nesměla ani dotknout. 

Následující den obě skupiny prošly opakovacím testem. Víc si toho zapamatovali pijani, abstinující měli větší problémy. 

"Naše teorie počítá s tím, že hipokampus, což je část mozku nezbytná pro fungování paměti, přechází na konsolidaci vzpomínek, tedy na přenos z krátkodobé do dlouhodobé paměti," říká Morganová. Hipokampus pak po konzumaci alkoholu nepřijímá nové informace, které by kódoval a ukládal, místo toho zachová informace starší. 

Dobrovolníci tak prošli také obrazovým testem. Měli si zapamatovat obrázky a další den prošli testem paměti, testem prošli znovu i následující den. "Pijáci" předvedli v obou dnech stejný výkon, nezlepšili se ani se nezhoršili. Z toho lze vyvodit, že super schopnost uchovat si v paměti co nejvíc informací platí jen pro příjem informací, který probíhá před obdobím, kdy se pije. 

Výzkumníci nicméně chtějí zdůraznit, že studie by měla být zvažována pouze v kontextu toho, co již víme o alkoholu: že příliš mnoho pití může vážně poškodit vaši paměť a zdraví v dlouhodobém horizontu. Podobný účinek jako alkohol podle vědců může mít na uchování v paměti také spánek.

Za největší přínos této studie považují vědci fakt, že alkohol nemusí mít jen zcela negativní účinek na paměť. To může do budoucna pomoci ve vývoji nových léčiv, které se zaměřují na celkové zlepšení kognitivních funkcí člověka. 

Témata:  alkohol

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy