Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo je Jim Wilson? Potkat ho určitě nechcete, jednou to ale můžete být i vy

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Leteckou dopravou ročně cestují miliony lidí po celém světě. Letadla však přepravují i neživé pasažéry. Nelétá přitom speciální letadlo, mrtví cestují se živými. A jmenují se vždy stejně, Jim Wilson.

Zákazníci by se asi cítili trochu podivně, kdyby zjistili, že v zavazadlovém prostoru leží mrtvé tělo. Lidé, kteří zemřeli v cizině, se však dostat k rodině musí. Letecký personál má tedy speciální přezdívku, aby se o přítomnosti mrtvého nikdo nedozvěděl.

Aerolinky takovým cestujícím přezdívají Jim Wilson. Podle Sary Marsden, která vede stránku US Funerals Online, mají American Airlines dokonce vlastní linku, na kterou mohou pohřební služby volat, tvrdí server News. Jedná se o takzvanou American Airlines Jim Wilson Service.

Přezdívka dovoluje aerolinkám bez problémů převážet mrtvá těla, která se musí vrátit domů. Pohřební služby si zase mohou zjistit, jestli je s mrtvým tělem všechno v pořádku. Nikdo z cestujících, i kdyby hovor zaslechli, se nevyděsí, že v letadle letí mrtvola.

Jméno Jim Wilson pochází od krabic, ve kterých se tělo převáží. Podle Alcor 1997 Stabilization and Transport Manual jsou k převozu těl často užívány Jim Wilson truhly, které jsou nacpané ledem, aby pozůstatky zachovaly.

Některé aerolinky tělo označují jednoduše jako HR, neboli „human remains“, což v češtině znamená lidské ostatky. Za rok letadla přepraví okolo 50 000 mrtvých, protože lidé často umírají mimo domov a musí se dostat zpátky k rodině a na pohřeb.

Přepravu těl regulují hygienická a bezpečnostní pravidla, také zákony. Každé tělo musí být v zabezpečené rakvi a ještě ve speciálním obalu. Je třeba mít zařízené povolení k přesunu na pohřeb či certifikát lékaře o smrti. Některá letadla navíc mají vlastní márnice, ve kterých těla čekají na převoz.

Témata:  kuriozity zajímavosti letectví a letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy