Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Wicca aneb moderní čarodějnictví. Jak vypadá magie dnes?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hony na čarodějnice jsou sice již z větší části zapomenuté, v některých částech světa však probíhají stále. A stále existují i čarodějnice. Jen asi zklamou ty, co očekávají černý hábit, bradavice a netopýra.

Nejvíce praktikovanou odnoží moderního čarodějnictví je takzvaná Wicca. Známá je také pod názvy pohanské čaroděnictví a je součástí nových pohanských náboženství. Vznikla v první polovině 20. století v Anglii a světu ji představil Gerald Gardner v roce 1954. Wicca se inspiruje směsí starodávných pohanských tradic a motivů 20. století.

Wicca patří k polyteistickým náboženstvím, její stoupenci se modlí ke Trojité bohyni a Rohatému bohu. Tři tváře bohyně Panna, Matka a Stařena symbolizují fáze života a fáze Měsíce. Každá tvář bohyně má nadvládu nad zemí, podsvětím a rájem.

Rohatý bůh má být rovnocenným protějškem a protipólem bohyně. Je zosobněním divokosti, plodnosti a lovu. Také prý nese duše mrtvých do podsvětí. Oba dva jsou podle wiccanů prastaré bytosti s nekonečnou mocí, zároveň jsou však blízko svých dětí.

Wiccanské rituály a náboženské texty jsou zaznamenané v Knize stínů Geralda Gardnera. Jejich rituály jsou obvykle spojeny s cykly Měsíce a Slunce. S Měsícem jsou spojené esbaty, které jsou oslavou úplňku a silně spojené s bohyní. Sluneční svátky jsou známé jako sabaty, spojené s Rohatým bohem.

Vyznavači wiccy se sdružují v takzvaných covenech. Ideální počet členů je třináct, omezený však není. V čele covenu stojí Nejvyšší kněžka a Nejvyšší kněz, kterého si kněžka zvolí sama. Ne všichni wiccani jsou však členy coveny, někteří existují sami.

Wiccani nemají omezení v magii, kterou dělají. Nic jim nezakazuje dělat negativní věci a sesílat kouzla na nepřátele. Existuje jen určitě pravidlo „trojnásobku“. Veškeré zlo, které wiccan učiní jinému, se mu vrátí trojnásobně.

Rituály

Velmi důležitou součástí wiccanského života jsou rituály, které jsou často prováděny právě na sabaty a esbaty. Kromě toho jsou rituály podnikání při čarování a vyvolávání bohů. Součástí rituálu je očista a vyvolání kruhu. Toto vyvolání může souviset s vyvoláním „strážců“ jednotlivých elementů – vzduchu, ohně, vody a země.

Jakmile je kruh vyvolán, probíhá rituál, wiccani se modlí k bohu a bohyni a někdy sesílají kouzla. Klasickým postupem je očištění rituálního místa a účastníků, vyvolání kruhu a přivolání elementů, modlitby, kouzla, rozpuštění kruhu. Součástí kruhu je i oltář s rituálními předměty a obětiny v podobě jídla.

Při vyvolávání se užívají magické předměty. Jedním z nich je vykuřovadlo z pečlivě vybraných bylin, rituální dýka athame, hůlka, pentagram a pohár s vínem. Součástí jsou také svíce, kotlík či speciální koště užité na rituální očištění prostoru.

Témata:  čarodějnictví zajímavosti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy