reklama

Předpokládá se, že do roku 2050 bude v moři víc plastů než ryb. A kvůli tomu je to jeden z problémů, které by lidstvo nemělo ignorovat. Nový výzkum ale naznačuje, že je to horší, než jsme si mysleli. Zdá se totiž, že ryby žerou plast naschvál, místo omylem.

Více než padesát rozdílných druhů mořských ryb, mnoho druhů jíme i my, prokazatelně žere kousky plastů, ke kterým se dostávají ve formě odpadu. Už jen kvůli tomuto – nehledě na to, že znečištění moří ubližuje i nám – je potřeba pochopit, proč to vlastně ryby dělají.

Vědci testovali hejno ančoviček v laboratoři, aby zjistili, jestli plasty pojídají omylem či naschvál. Vypustili do vody roztok z plastového odpadu, druhý pak z čistého plastu. A čekali, co si ančovičky vyberou. Ančovičky přitom patří mezi ryby, které lidé jedí často.

Podle chování ančoviček si pak vědci odvodili, že ryby plasty vnímají jako jídlo a tím pádem věří, že to jídlem je. Čistý plast u ančoviček žádnou výraznou odpověď nevyvolal, tvrdí server Science Alert.

Vědci se domnívají, že rozkládající se plasty jsou cítit podobně jako kořist, kterou se ančovičky běžně živí. Díky tomu nyní víme, že ančovičky jsou tímto pachem zmateny a místo drobných živočichů raději žerou plasty.

Je potřeba tyto nálezy ještě prozkoumat, ovšem i tak by se lidstvo mělo zamyslet. Pokud se totiž nejedná o náhodné požití, plasty se v rybkách hromadí a skrze ryby plasty pojídají i ti, kteří se rybami živí. Například lidé.