reklama

Začneme holením vousů a obličeje u mužů. Na to nejsou potřeba žádná speciální pravidla, je ale důležité myslet jak na holicí gel či pěnu, tak na vodu po holení. Ta totiž napomáhá správné regeneraci pokožky a zabraňuje jejímu poškození.

Velmi specifické je holení intimních partií. Vědci nedávno přišli s tvrzením, že holení intimních partií škodí zdraví, což je v době, kdy touto formou pečuje o svůj klín čím dál více žen, poměrně zarážející. 

Holením chloupků na intimních místech se zabývali vědci z University of California v San Franciscu a přišli s překvapivým zjištěním - tato činnost vážně škodí zdraví. Holení po sobě totiž často zanechává drobné ranky, které mohou způsobit abscesy a podporují výskyt stafylokoka, kterého by jinak zachytily chloupky.

Velmi časté holení tak může představovat pro citlivou kůži na pohlavních orgánech poměrně vážné nebezpečí. Ve zvýšené míře se tam mohou objevovat různé furunkly nebo i těžké záněty. Přesto nelze holení těchto míst zakázat. Doporučuje se však vyhýbat každodennímu holení a preferovat spíše suchou variantu. 

Svá úskalí má u žen i holení nohu. Pokud na holení nohou nepoužíváte depilátory nebo voskové pásky ale holicí strojky, řada žen se už setkala s tím, že kůže zčervená, začne svědět a vytvoří se na ní pupínky. Nezřídka bývají i bolestivé a zbavit se jich nedá, nezbývá proto než útrpně čekat, až zmizí sami.

Podle lékařů za to ale v tomto případě nemůže samotná metoda holení, ale místo, kde se vaše žiletky nachází. Holicí strojek často lidé nechávají ve sprše, kde na něj ale mohou působit bakterie, které se holením následně přenáší na kůži. Bakteriím se totiž v teplém a vlhkém prostředí daří, což si při holení málokdo uvědomuje.

Nevhodné je také používat opakovaně dříve použité holicí hlavice, prakticky vzato ze stejného důvodu. Zbytky chloupků, mýdla nebo holicí pěny totiž opět podporují tvorbu bakterií, které se při holení přenáší na kůži, kde začnou reagovat s pokožkou.

Lékaři také doporučují před použitím nového strojku umýt pokožku i žiletku mýdlovou vodou, aby se tělo i hlavice zbavily bakterií, nečistot a odumřelé kůže. V případě, že ani změna umístění vašeho holicího strojku a tento postup nezaberou, zkuste si po oholení přiložit na nohy teplý ručník. Pomůže vám zbavit se bakterií rychleji.