Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevili se u vás vši? Neposlouchejte babské rady, některé mohou být nebezpečné

vši
vši
Foto: Pixabay

Takřka každý rok zasáhne Česko epidemie vší, drobných parazitů, kteří dokáží pořádně potrápit hostitele a znepříjemnit život celé jeho rodině. Zatímco v dřívějších dobách bylo nejjednodušší zasažené vlasy ostříhat, dnes se k tomuto radikálnímu kroku přistupuje jen v ojedinělých případech. Možností, jak porazit vši, je totiž celá řada.

V Česku žije více než 20 druhů vší a ačkoliv jsou pro člověka nebezpečné jen dva z nich, každý, kdo se s nimi už někdy setkal, ví, jak nepříjemné to je. Mezi základní a specifický příznak totiž patří svědění hlavy, kterého se nelze zbavit ani šamponem a vodou. Existuje ale i řada doprovodných jevů, jako nespavost, zvětšené uzliny nebo teplota.

Rozšířenou, avšak mylnou představou je, že vši mohou chytit pouze děti. Pokud ale máte v dospělosti nebo ve stáří bujnou kštici, nevyhnete se jim v jakémkoliv věku. Stejně tak neplatí, že by vši byly výsadou lidí zanedbávajících hygienu. Vším se sice více daří v neuklizeném prostředí, nicméně dostat je můžete, i když máte doma perfektně čisto a vlasy si myjete třikrát denně.

Chytit je tak zkrátka může prakticky kdokoliv a kdekoliv, kde je větší koncentrace lidí. Veš se totiž nejčastěji přenáší při přímém kontaktu, kterému se nevyhnou jak děti ve školce a škole, tak dospělí v tlačenici a davu lidí. Vši sice neumí skákat ani létat, zato se jim líbí na tkaninách, a tak není vyloučená ani nákaza například v autobuse.

Pokud se vám či vašim dětem ve vlasech objeví vši, je na čase objevit se trpělivostí a pustit se do likvidace. Samy od sebe nezmizí, nevymyjete je ani nevyčešete. Veš se zkrátka drží "jako klíště" a jen tak lehce se neutopí. Naštěstí jsou okem poměrně dobře vidět.

Utopit, udusit?

Při prvním náznaku vší je potřeba prohlédnout hlavu postiženého a hledat vši samotné, nebo jejich vajíčka, hnidy. Ty bývají nejčastěji přichyceny u kořenů vlasů a po jejich rozmáčknutí nehty je slyšet charakteristické lupnutí. Pokud nalezneme veš v jakkoliv stádiu, je pravděpodobné, že jich ve vlasech bude více, a je potřeba se okamžitě pustit do léčby.

Je velmi důležité co nejdříve vyprav všechno ložní a další prádlo, se kterým dotyčná osoba přišla do styku. Jinak by veškerá snaha o vyléčení mohla přijít vniveč, neboť vším se na tkaninách líbí a hrozila by infikace i dalších členů rodiny. Prádlo je potřeba vyprat alespoň na 60 stupňů.

Poté se můžeme pustit do samotného odstraňování vší, které můžeme provádět mechanicky nebo chemicky. První postup vyžaduje přesnou a precizní práci, notnou dávku trpělivosti a dobrý zrak. Je potřeba vyčesávat vlasy např. nad bílým papírem, aby byly vši dobře pozorovatelné, a důkladně zbavit vlasy všech vajíček. V případě dětí by to ale mohl být problém, protože rozhodně nejde o proceduru na pár minut, a děti dlouho v klidu sedět nevydrží. V opačném případě nám nezbývá, než se vydat do lékárny. K dispozici je řada přípravků, šamponů, olejů a sprejů, které jsou proti vším více či méně účinné. Zatímco spreje a šampony vším ochromí nervovou činnost a tím je zabijí, olejíčky jim odepřou přísun vzduchu a udusí je. Tak jako tak je potřeba postupovat podle návodu na obalu a postup ideálně opakovat v řádu několika dní. Novinkou jsou také elektronické odvšivovací hřebeny, které ale vzhledem ke své ceně nejsou ideální volbou pro každého.

Jde to i bez chemie?

Kdo se brání používání chemických přípravků, může vyzkoušet některé z metod, ke kterým se uchylovaly naše babičky. Účinný může být například olej, který se nanese na vlasy, vmasíruje a poté se vlasy zabalí do sáčku. Zhruba po hodině by se vši měly udusit. Podobně lze použít ocet, ten ale může kůži na hlavě podráždit.

Účinný je také tea tree olejíček, které je vším nepříjemný a odpuzuje je. Použít se dá také žehlička na vlasy, která vši doslova sežehne, úspěch této metody je ale spekulativní a u kratších vlasů ne příliš vhodný. Ty je nejlepší jednoduše ostříhat, protože vši ve vlasech kratších než jeden centimetr nepřežijí.

Témata:  vlasy nemoc

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy