Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrovská hrozba pro zdraví? Sexuálně přenosných chorob je mnohem víc, než jsme si mysleli

Testovací vakcína proti ebole
Testovací vakcína proti ebole
Foto: Reprofoto ČT

Poté, co tým britských vědců zjistil, že virus Zika přetrvává ve spermatu mužů, u nichž příznaky vymizely již před několika měsíci, začali se ptát: Jaké další viry se asi schovávají v odlehlých částech těla? Jejich závěry jsou velice překvapující.

Nejméně 27. To je podle zprávy, kterou ve středu zveřejnilo americké Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, počet chorob, které se mohou v našem těle skrývat, aniž bychom o tom věděli, a které je možné přenést na druhé prostřednictvím sexuálního styku. Jde mimo jiné o viry, jako jsou ebola a marburg, příušnice nebo adenovirus.

„To skutečně vyvolává otázku, jaká je definice pohlavně přenosných chorob," uvedl k novým zjištěním Fenyong Liu , profesor divize infekčních onemocnění na univerzitě v Kalifornii, Berkeley School of Public Health, který se na studii nepodílel.

Zdá se, že viry využívají jeden z klíčových ochranných mechanismů těla, fenomén známý jako imunologické privilegium. Některé části těla, například oči, mozek, placenta a plod nebo varlata, jsou v podstatě jakousi „bezletovou zónou“ pro obranné armády imunitního systému. Na takových místech nedochází při setkání s cizorodým antigenem k rozvoji zánětlivé imunitní reakce, ale naopak k rozvoji tolerance vůči danému antigenu. Tělo tak chrání důležité funkce, jako je zrak. Reprodukční orgány pak mají imunologické privilegium, které chrání spermie nebo vajíčko.

Toto privilegium ale může také sloužit jako opora pro virus způsobující onemocnění, jako je právě ebola nebo marburg, jak ukázala nová studie. V lidském spermatu mohou tyto viry zůstat překvapivě dlouho – a imunitní systém na ně nemůže.

V případě výskytu viru lékaři a odborníci v oblasti veřejného zdraví vyzývají lidi, aby se drželi dál od těch, kteří jsou infikováni, a to třeba i na dobu několika týdnů, a aby věnovali zvláštní pozornost věcem, jako jsou sliny a krev. Nová studie ale naznačuje, že ani to nemusí stačit. V některých případech mohou viry přetrvávat ve spermatu po dobu až 565 dní, což znamená, že infikovaná osoba by mohla teoreticky být nakažlivá až několik měsíců.

„Výzkumní pracovníci musí zvážit možnost, že tradiční nesexuálně přenosné viry mohou přetrvávat ve spermatu, čímž se zvyšuje možnost jejich sexuálního přenosu," uvedl Alex Salam, vedoucí autor studie a klinický výzkumník, pro Business Insider.

Přestože výzkumníci objevili kusy genetického materiálu těchto virů, včetně horečky Lassa, viru Epstein-Barrové a caricella zoster viru, který způsobuje plané neštovice nebo pásový opar), nutně to neznamená, že viry mohou být přenášeny sexuálně.

Zda-li tomu tak opravdu je, musí výzkumníci ověřit pomocí dalších studií. V minulosti nebylo jasné, jak se mohou některé viry ze seznamu rozšířit. Mělo se za to, že na vině mohou být respirační tekutiny nebo moč, ale nová studie naznačuje, že mohou být předávány právě přes sperma.

Vedle již zmíněných 27 virů výzkumníci také objevili genetický materiál několika dalších virů, jako jsou horečka dengue, SARS a neštovice, v mužských varlatech. Neexistuje ale zatím dostatek důkazů, aby bylo možné potvrdil, že tyto viry byly přítomny i ve spermatu.

Spousta otázek o  virech ale nadále zůstává. Nejdůležitější je, zda mohou být všechny pohlavně přeneseny na nového hostitele. Výzkumníci také chtějí zjistit, jak dlouho zůstávají viry v spermatu, v jakých koncentracích a jak jejich přítomnost může ovlivnit spermie a mužskou plodnost.

Témata:  nemoc zdraví vědci ebola

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy